Zeewier: voedingsbron van de toekomst

The Optimist 14 okt 2018 Natuur & Milieu

Het enthousiasme straalt van hem af. Surfer Toine Wilke heeft zijn hart verpand aan zeewier. Hij hoopt zoveel mogelijk mensen te kunnen laten weten hoe leuk, lekker en gezond zeewier is: ‘En duurzaam. De wereldbevolking wordt steeds groter en het wordt steeds moeilijker om al die monden te voeden. We putten de aarde uit, hebben onnoemelijk veel kunstmest, bestrijdingsmiddelen en zoet water nodig om de hoeveelheid voedsel te produceren die nodig is. Dat is onmogelijk. Zeewier heeft al die middelen niet nodig en groeit in zout water. We kunnen zeeakkers vol zeewier telen zonder onze aarde geweld aan te doen. Dat vind ik een prachtig gegeven.’

Toines eerste kennismaking met zeewier als voeding was op zijn surfplank: ‘Acht jaar geleden was ik aan het surfen in Indonesië. Terwijl ik samen met een andere jongen lag te wachten op de golven, dook hij opeens naar de bodem om vervolgens boven water te komen met een blaadje zeewier. Hij scheurde het doormidden, stak de ene helft in zijn mond en gaf mij de andere helft. Ik moet hem enigszins verward aan hebben gekeken, want ik geloofde er in eerste instantie niets van dat je zeewier zou kunnen eten. Daar had ik in mijn hele leven nog nooit bij stilgestaan..’

Zeewiertaart en zeewierbrood

Tijdens zijn reis door Indonesië ontdekt Toine dat het voor de Indonesiër daarentegen heel gewoon is om zeewier te verwerken in voedingsproducten. ‘Ik kwam er al vrij snel achter dat je zeewier kunt verbouwen en dat het nog smaak heeft ook. Van de Indonesiërs leerde ik het bestaan van zeewiertaart en zeewierbrood. En toen vroeg ik me af: maar als dit kan? Als je zeewier aan je voeding kunt toevoegen? Waarom doen wij dat dan niet? Dit bleek het begin te zijn van een zoektocht waar ik nog middenin zit. Zeewier is én lekker én gemakkelijk én gezond. Het lijkt wel alsof we dit product helemaal zijn vergeten in onze westerse maatschappij.’

Inmiddels is de zoektocht waarom wij in het westen nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheid om zeewier op het menu te zetten, verworden tot de missie om meer aandacht te generen voor dit mooie zeeproduct. Na zijn ontdekking van zeewier, specialiseerde Toine zich in gezonde voeding en haalde daarin zijn master. Hij liep stage in Ierland bij dr. Stefan Kraan en deed onderzoek naar de invloed van zeewier op zalm en koeien. De resultaten lieten zien dat de dieren er gezonder, sterker en blijer van werden. Voor Toine des te meer reden om aan te nemen dat zeewier ook voor de mens een toevoeging zou kunnen zijn aan het dieet. ‘In zeewier zitten zoveel goede voedingsstoffen: Mineralen, antioxidanten, eiwitten, vezels, omega-3’s en vitaminen. En naast het feit dat het enorm gezond is, is het ook nog erg lekker.

Zeewierburgers in Nederland

Toen ik afgestudeerd was en weer terug in Nederland op mijn studentenkamer, ben ik begonnen met het maken van zeewierburgers. Nou moet ik toegeven dat de eerste burgers nog niet erg smakelijk waren, maar hoe meer ik probeerde hoe lekkerder ze werden. In het begin liet ik ze alleen proeven aan familie en vrienden, maar toen een stel vrienden van mij een festival organiseerde, vatte ik het plan op om daar mijn burgers te gaan verkopen. Ik verkocht honderd burgers in twee uur! Toen dacht ik: “Ok, Nederland is er klaar voor.”’

Een surfer met liefde voor de zee is uitgegroeid tot een man met een missie. Zijn hart ligt nog steeds bij dat magische water. Die grote indrukwekkende zee brengt naast een gevoel van vrijheid en één zijn met de natuur, nog iets anders. Gezonde, duurzame en lekkere voeding. De zee geeft ons vrijheid, verbinding en zeewier. Aan ons om ervan te genieten.

Door: Inge Kramp, Zicht op media

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie