Wormen en planten na ruim 30.000 jaar weer levend

The Optimist 7 aug 2018 Natuur & Milieu

Planten en wormen, die bevroren zijn geweest in een laag permafrost tijdens de late ijstijd, zijn levensvatbaar bevonden. De wormen zouden zelfs in petrischaaltje van voedsel worden voorzien.

De zogeheten nematoden werden gevonden in de permafrostafzettingen van de Noordpool die door het smelten van het ijs werden ontdekt. Door het smelten van het ijs komen we tot waardevolle informatie uit onze geschiedenis. ‘Het is een unieke databank uit de ijstijd met genetische bronnen’, aldus de onderzoekers van de Russische Academy of Sciences in het wetenschapstijdschrift Doklady Biological Sciences.

De onderzoekers toonden half juli de eerste resultaten van de ontdekkingen uit de 30.000 tot 40.000 jaar oude permafrost. Het team nam voor het onderzoek driehonderd monsters uit de permafrost, waaronder ook twee vrouwelijke wormen. In het laboratorium werden alle monsters op -20 graden Celsius bewaard.

Leven

De permafrost bevat een grote hoeveelheid eencellige organismen die nog steeds levensvatbaar zijn. Denk aan groene algen, bacteriën, gisten, maar ook zaden die op het punt van ontkiemen staan na de langdurige, maar natuurlijke bevriezing. Een van de wormen werd geïsoleerd uit het hol van een grondeekhoorn dat 32.000 jaar oud was. Het gangenstelsel van de eekhoorn bevatte tevens goed bewaard gebleven zaden, maar ook fijngestampte kruidachtige en heesterachtige planten. De andere worm werd gevonden vlakbij de Alazeya Rivier in 2015 en was 41.700 jaar oud.

De levensvatbare wormen werden geïsoleerd in een petrischaaltje, waarbij deze meerdere weken op 20 graden werden gecultiveerd. Ze werden daarbij gevoed met Escherichia coli-bacteriën. Vervolgens werden levensvatbare cellen afgenomen, zodat een klonale cultuur kon worden verkregen.

Gevaar

Desondanks deze schat aan informatie, kunnen eeuwenoude virussen en bacteriën wel een gevaar vormen. Denk aan het terugkomen van de pest en de pokken. Volgens experts zou een 12-jarige jongen bovendien al om het leven zijn gekomen, doordat hij miltvuur had gekregen. De theorie is dat een besmet rendier, waarvan het karkas ontdooide dat in de permafrost vastzat, voor de infectie zorgde tijdens een hittegolf in 2016. De infectieziekte kwam via het water in de grond terecht waar tweeduizend rendieren stonden te grazen. De dieren raakten besmet, maar ook een aantal mensen raakte geïnfecteerd, schrijft BNN Vara.

Daarnaast kan de CO2 die vrijkomt een gevaar vormen. Onder de permafrost zou twee keer zoveel koolstof zijn opgeslagen, waardoor de opwarming van de aarde nog sneller gaat volgens onderzoekers. Onderzoekers noemen het ook wel de slapende reus van de klimaatproblematiek.

Bron: Doklady Biological Sciences
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie