Woensdag Dwarsdag: Helft Silicon Valley bedrijven opgericht door migranten

The Optimist 24 jan 2024 Samenleving

Vlak voor Kerstmis heeft het Europees Parlement samen met de lidstaten een akkoord gesloten om de migratiestroom naar de Europese Unie onder controle te krijgen. De toestroom is natuurlijk groot en is niet over alle landen gelijk verdeeld. Toch zou je je kunnen afvragen of de insteek om mensen proberen tegen te houden wel zinvol is. Ten eerste omdat, als er niets verandert, we straks ook een enorme stroom klimaatvluchtelingen krijgen. En ten tweede omdat de Europese economie op die manier een kans mist om een gigantisch innovatie- en diversiteitspotentieel te ontwikkelen.

Volgens Joséphine Goube, de oprichtster van Sistech, een organisatie die vrouwen op de vlucht helpt met onder andere digitale bijscholing, kunnen de meest innovatieve sectoren uit de economie, de wetenschap en de nieuwe technologieën het zich niet veroorloven om het potentieel en talent van migranten  te miskennen of niet te gebruiken. Ze wijst er graag op dat de helft van de succesvolle Silicon Valley-bedrijven opgericht zijn door migranten.

In Griekenland, Italië en Frankrijk helpt Sistech, dat oorspronkelijk Techfugees heette, via zijn fellowship-programma meer dan 300 vrouwen per jaar om een professionele carrière te starten in de digitale wereld. Voor meer dan 70 procent onder hen betekent dat de springplank naar een perfecte integratie en een goed betaalde job. Techondernemingen zijn immers nog altijd verwikkeld in een zogenaamde ‘war for talent’. Ook de Chinees-Amerikaanse onderneemster Jean Guo, die opgenomen is in de befaamde ranglijst van Forbes met de invloedrijkste personen onder de dertig jaar, heeft met Konexio een bedrijf opgericht dat kwetsbare mensen en migranten opleidt in digitale vaardigheden.

Het zijn slechts twee voorbeelden die tonen dat hard de nadruk leggen op het tegenhouden van migranten en op het versterken van de Europese grenzen wellicht niet de langetermijnoplossing is die nodig is. Ook de media leggen volgens ons veel te weinig de nadruk op de positieve economische gevolgen van migratie. Ook daarover is een nieuw narratief nodig.

Geert Degrande, medeoprichter van Re-Story


Woensdag Dwarsdag columns zijn openhartige verhalen met een randje, een ‘bite’ of een stimulans om positieve verandering in gang te zetten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie