Woensdag Dwarsdag: Aangeklaagd!

The Optimist 8 nov 2023 Samenleving

Het is niet eens zo lang geleden dat je de wet kon overtreden en de kosten daarvan kon declareren bij de werkgever. Dan betaalde de overheid dus mee aan de boete die was opgelegd. Bedrijfskosten. En bovendien haalde de overtreder haar(zijn) schouders op.

Zo gaf je de kosten van een snelheidsovertreding door aan de werkgever of je noteerde het als bedrijfskosten. Beetje gek wel, en het mag daarom niet meer.

Gek genoeg is het kleine werk aangepakt. De slordige misstap van de kleine overtreder. Maar bij het grote werk kan het nog steeds. Als een bedrijf de wet overtreedt dan gaat de leiding vrijuit. Het bedrijf krijgt een boete. Maar de echte dader haalt de schouders op.

Het tij is aan het keren. Als een bedrijf de wet overtreedt kijkt het Openbaar Ministerie steeds vaker naar de besluit11vormers, de eindverantwoordelijken. Is hun gedrag verwijtbaar? Dan is het vreemd dat zij vrij-uit gaan.

In kringen van werkgevers is er nervositeit aan het ontstaan. En dat lijkt me een goed teken. Als je de omgeving ziek maakt, dan moet je daar echte mensen op kunnen aanspreken. Want échte mensen worden ziek en gaan soms zelfs eerder dood.

In Italië is onlangs de eigenaar van Eternit tot gevangenisstraf veroordeeld omdat een oorzakelijk verband is aangetoond tussen asbest en meer dan 300 doden in het dorp rond de fabriek. De zaak komt nog voor in hoger beroep, maar de eigenaar kan de straf als die wordt doorgezet niet afkopen met een boete. Dat wordt zítten.

Bedrijven traineren een zaak en maken die zo ingewikkeld mogelijk, om zo de staat te ontmoedigen. Dat maakt soms een schikking mogelijk. Als dat gebruik wordt, heb je eigenlijk weer gewoon de oude regeling terug.

Daarom is het belangrijk dat managers van Tata Steel, Chemours en 3M voor de rechter verschijnen. Als u en ik tijdens ons werk de snelheid op de autoweg overschrijden, moeten wij zèlf betalen. Het wordt tijd dat dit ook voor de ‘hoge omes’ en de grote vergrijpen gaat gelden.

‘Logisch’ zou Johan Cruijff zeggen.

Harry Starren


Woensdag Dwarsdag columns zijn openhartige verhalen met een randje, een ‘bite’ of een stimulans om positieve verandering in gang te zetten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie