Wiskundigen pleiten voor afschaffen gescheiden toiletten

The Optimist 3 jul 2017 Samenleving

Hoe komt het toch dat vooral bij festivals en evenementen de wachtrijen voor de damestoiletten altijd langer zijn dan die bij de wc’s voor de heren? Voor enkele Belgische wiskundigen van de Universiteit van Gent was dit vraagstuk aanleiding voor een diepgaand onderzoek. Hun conclusie: schaf de gescheiden dames- en herentoiletten af en het probleem is opgelost.

Volgens de Belgische onderzoekers zou de wachttijd voor de dames met meer dan zestig procent teruggebracht kunnen worden als gebruik gemaakt wordt van gemengde sanitaire voorzieningen. Daarnaast onderzochten zij diverse andere oplossingen en bedachten zij verschillende toiletopstellingen. Allemaal met als doel de wachttijden voor de dames met hoge nood te verminderen.

Om de verschillende wachttijden te kunnen berekenen, ontwikkelden de wiskundigen een, zeker voor leken, gecompliceerde formule. Daarnaast kwamen zij ook met gegevens die voor de cijfermatig minder goed onderlegden onder ons te begrijpen zijn.

Zo blijkt dat bij de gebruikelijke verdeling van de sanitaire ruimten – de helft voor de dames, de andere helft voor de heren – er gemiddeld tien toiletten voor vrouwen beschikbaar zijn en twaalf voor heren. De reden? Een toiletpot neemt nu eenmaal meer ruimte in dan een urinoir. Samengevat: voor de dames zijn er in de regel minder faciliteiten beschikbaar.

Een andere factor zijn de verschillende tijden die de dames en heren nodig hebben voor een bezoek aan het toilet. Die is bij de dames gemiddeld langer dan bij de heren. Dit zou dus rechtvaardigen dat er meer damestoiletten beschikbaar moeten zijn.

Volgens de onderzoekers is er een betere oplossing: gemengde toiletten. Niet alleen bij festivals, ook bij de Vlaamse overheid is al voor die aanpak gekozen. Bezoekers die hoge nood hebben in een overheidsgebouw in Vlaanderen, zullen geen gescheiden toiletten voor mannen en vrouwen meer ontdekken. Voor de vaste medewerkers is dit echter nog niet aan de orde, want de voorschriften stellen voor mannelijke en vrouwelijke werknemers nog steeds gescheiden voorzieningen verplicht.

Bron: EOS Wetenschap
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.