Winkelleegstand gedaald door ombouw tot woningen

The Optimist 18 jan 2022 Economie

De winkelleegstand in Nederland is vorig jaar flink gedaald, constateert onderzoeksbureau Locatus. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel winkelpanden omgebouwd zijn tot woningen.

Leegstand

Begin 2021 stonden 16.335 panden leeg, terwijl eind dit jaar 14.579 panden leegstaand waren. Dit is een afname van 1.756 panden. De winkelleegstand daalde hiermee van 7,5 procent naar 6,8 procent. Alhoewel vaak niet makkelijk te achterhalen is wat de nieuwe functie van een pand is geworden, lijkt het in de meeste gevallen een woning te zijn geworden.

Woningnood

Lange tijd was de prijs van winkelvastgoed hoger dan de waarde van woningen. Door de oplopende leegstand ontstond een overaanbod van winkelvastgoed en zijn de prijzen voor winkelvastgoed de afgelopen jaren gedaald. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen gestegen. Doordat de woningnood in Nederland groot is, werd het voor eigenaren aantrekkelijk om leegstaande winkelpanden om te bouwen tot woningen.

Grote steden

Het aantal winkelpanden neemt in verhouding het meest af in steden met meer dan 100.000 inwoners, buiten de winkelgebieden. Hier is bijna een kwart van de leegstaande panden omgebouwd. Dit komt doordat in grote steden de behoefte aan woningen doorgaans hoger is, en buiten winkelgebieden de waarde van winkelvastgoed lager is.

Meerdere instanties zetten zich in om het woningtekort op te lossen. Lees in deze daily over het transformeren van bestaande gebouwen naar woningen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie