Nieuw: windparkoesters

The Optimist 19 nov 2020 Natuur & Milieu

Het is misschien een vreemd gezicht: oesters rondom de fundering van windturbines. In windpark Borssele III en IV in Zeeland zijn 2400 platte oesters uitgezet rondom de voeten van windmolens. De proef moet uitwijzen of het mogelijk is dat oesters zich in het windpark kunnen vestigen en zo nieuwe natuur kunnen aantrekken.

Er zijn nauwelijks inheemse oesterbanken over in Nederland. Door dit experiment hopen de organisaties meer informatie te krijgen over hoe ze de oesterbanken terug kunnen laten keren. De proef is een initiatief van De Rijke Noordzee en windparkconsortium Blauwwind. De organisaties hopen dat de terugkomst van oesterbanken ook andere zeedieren zoals kreeften, krabben en vissen aantrekt. Windparken kunnen op deze manier energie leveren én de natuur versterken.

Sterke stroming

Rondom de voeten van de winturbines is de stroming sterk. Daarom worden er stenen omheen gestort om erosie tegen te gaan. Ook wordt er een laag schelpen neergelegd zodat de jonge oesters zich kunnen vestigen. De proef zal acht jaar duren. Gedurende deze periode zullen de onderzoekers bekijken of ieder windpark een kraamkamer voor onderwaternatuur kan vormen. Hopelijk kan er uiteindelijk rondom iedere windturbine een oesterbank groeien.

Bron: Duurzaam Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie