Winactie: film Atlantique

The Optimist 10 feb 2020 Samenleving

Op 13 februari a.s. komt de film ATLANTIQUE, het speelfilmdebuut van regisseur Mati Diop, in de bioscoop. Een betoverende Senegalese film over twee geliefden die worden gescheiden door de oceaan en het lot. Het is de eerste film van een zwarte vrouwelijke filmmaker die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes. De film sleepte hier gelijk de Grand Prix in de wacht. Maak kans op 2 vrijkaarten.

In een voorstad van Dakar lijkt de jonge liefde tussen Ada en Souleiman zonder zorgen. Maar achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil. Ada staat op het punt met een andere man te trouwen, van wie ze niet houdt. En Souleiman besluit met een groep bouwvakkers, die al maanden geen loon heeft ontvangen, het land via de oceaan te verlaten op zoek naar een betere toekomst. Een aantal dagen na het vertrek van de jongens verstoort een plotselinge brand het huwelijksfeest van Ada en de meisjes uit de buurt worden door een mysterieuze koorts bevangen. Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit. Bekijk de trailer hier.

Mati Diop is een Frans-Senegalese actrice en filmregisseur. In 2008 reisde ze naar Senegal, de geboorteplaats van haar vader, om een korte film over migratie te maken. Haar neef stelde haar voor aan een paar vrienden die overwogen de gevaarlijke boottocht langs de West-Afrikaanse kust naar Spanje te nemen. Diop kon zich in eerste instantie vinden in de motivatie om zo’n enorm risico te nemen, vanwege de betere financiële vooruitzichten, maar onder het oppervlak ontdekte ze iets anders. ‘Ik voelde een viraal fenomeen’, vertelt ze tijdens een interview aan The Guardian. ‘Zoals: “Mijn grote broer doet het, deze jongen uit de buurt doet het, dus ik ga het ook doen.” Ik was geschokt door het magnetische gevoel dat ik er van kreeg.’ Dit had kennelijk impact op Diop, want het resultaat was de documentaire Atlantiques, waarin een jonge man over zijn reis over de oceaan vertelt. Nu – ruim elf jaar later – brengt de Franse regisseur haar gelijknamige debuutfilm uit, waarin ze de indrukken van dat bezoek in een bijzondere fictievorm heeft gegoten, de speelfilm ATLANTIQUE.

Win 2 kaarten voor de film

Filmdistributeur Cinéart brengt deze film op 13 februari uit in de bioscoop. Cinéart is een onafhankelijke Benelux distributeur die al 45 jaar bestaat. De focus van Cinéart ligt op het uitbrengen van films die raken, verbinden en een blijvende betekenis bieden. De catalogus is hier een weerspiegeling van, met een prachtige collectie aan (crossover) arthousefilms en toonaangevende films als SLUMDOG MILLIONAIRE, AMOUR, SON OF SAUL, COLD WAR en CAPTAIN FANTASTIC in de catalogus. Meer informatie over hun films vind je op: www.cineart.nl.

In samenwerking met Cinéart biedt The Optimist Daily 3 x 2 vrijkaarten aan voor deze film. Wil jij deze prachtige film niet missen? Stuur dan voor 13 februari 2020 een bericht waarom je deze film wilt zien naar redactie@theoptimist.nl en maak kans.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie