The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het internet is overal. Bijna nergens in Nederland is nog een plek te vinden waar geen internetverbinding is. Onze samenleving draait op 4G-netwerken, wifi-hotspots en glasvezelkabels. Internet is heel handig in ons dagelijks leven. Zeker voor afgelegen gemeenschappen of mensen in nood kan internet onmisbaar zijn. Wereldwijd zijn er echter veel plekken waar nog geen internetverbinding is. Non-profit organisatie Jangala heeft hier een oplossing voor gevonden. ‘Soms kan het versturen van een bericht het verschil tussen leven en dood betekenen’, aldus Richard Thanki, een van de oprichters van Jangala.
Het team van Jangala, bestaande uit vier personen, startte in 2015. Het team wil mensen helpen door het vluchtelingenkamp de ‘Jungle van Calais’ een internetverbinding te geven. Gewapend met een 4G-simkaart en een zelfgemaakt wifi-systeem slaagde het team erin om per week vijfduizend mensen verbinding te geven. Dit deden ze tot het vluchtelingenkamp tien maanden later werd opgebroken. Sindsdien heeft Jangala nog op talloze andere plekken vluchtelingen geholpen om contact te kunnen leggen.
De teamleden van Jangala zien internet als een basisrecht voor iedereen. Ze benoemen de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties waarvan een aantal afhangt van een internetverbinding. Door verbinding te kunnen krijgen met vrienden en familie, worden vluchtelingen uit hun sociaal isolement geholpen. Wifi in een vluchtelingenkamp kan mensen helpen om taalcursussen te doen, lokaal nieuws te volgen en hun asielrechten te lezen.
De wifi-systemen van het team ontwerpen en maken ze zelf. De systemen worden in stoot- en weerbestendige boxen gestopt om lang mee te gaan. Het doel in 2019 is om honderd van deze wifi-boxen wereldwijd te installeren. Bovendien wil Jangala niet alleen vluchtelingen helpen met hun wifi-boxen. Reddingswerkers op zee hebben vaak last van slechte radioverbindingen. Speciaal voor hen heeft het team van Jangala een ‘Wet Box’ ontwikkeld die op de rubberboten van hulporganisaties kan worden ingezet. Deze ‘Wet Box’ heeft verbinding met een moederschip of een systeem aan land.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Mooi initiatief. Jullie schrijven heel terecht “Bijna nergens in Nederland is nog een plek te vinden waar geen internetverbinding is”. Dat klopt, maar laat het nou net zo zijn dat de asielopvangcentra in Nederland (dat zijn er momenteel zo’n 60 en ze variëren in naam van col, pol, azc, gezinslocatie…) waar vluchtelingen worden opgevangen juist die plekken zijn. Dat is al jaren een probleem en straks zijn het inderdaad de enige plekken in Nederland waar WIFI schaars is. Terwijl juist deze mensen afgesloten zijn van de wereld en graag contact hebben met de achterblijvers in hun thuisland. Bovendien kunnen kinderen hierdoor geen contact hebben met leeftijdsgenoten en hun schoolwerk niet doen. Misschien kan Jangala daar ook voor in actie komen!
Dit vindt ik prima en geweldig! Maar … wat valt er te doen aan landen (meer dan we zelf weten) die of door hun regering volledig van internet worden buitengesloten, of waar het internet zo wordt gescreend/gecontroleerd dat er van een vrij gebruik geen (enkele) sprake meer is ??
Ik werk in meerdere AZC’s en bij mijn weten is op alle locaties WIFI beschikbaar en doorgaans van goede kwaliteit. Waar heb jij je informatie vandaan, Karin?
Wat een mooi initiatief. Je kunt als particulier ook doneren zag ik.
NB: de naam is niet Jangela maar Jangala; hun website is janga.la
Als oudere ben ik niet (helemaal) “bij”wat betreft het gebruik van IT en de bediening en mogelijkheden van I-pad. Wat ik ook – al enkele jaren – probeer het lukt niet. Te nminste moet ik eerst dure apparatuur kopen en dan een dure cursus volgen. In de werkelijkheid blijkt dat niemand mij echt kan of wil helpen. Geld voor aanschaf heb ik nauwelijks en ik wil eerst leren en praktisch zelf ontdekken wat voor mij de meest geschikte aanschaf kan zijn tegen welke werkelijke kosten en met welk daadwerkelijk resultaat.
Dit blijkt de werkelijke verandering – ook op veel andere gebieden – te zijn in de huidige maatschappij.
Ik doe het nu zonder mobieltje en een beperkte laptop-IT-netwerkverbindings-mogelijkheid. Triest maar waar.!