Werken zonder eerst te solliciteren? Het kan bij deze bakkerij.

The Optimist 19 mei 2018 Samenleving

Het is vanzelfsprekend om eerst op gesprek te gaan voor je ergens komt werken. Vaak volgt nog een tweede en soms zelfs derde gesprek. Bij deze bakkerij gaat het er toch net wat anders aan toe. Hier kun je aan de slag zonder dat je hebt gesolliciteerd.

Oké, we moeten nog even wachten tot het ook zo ver in Nederland is, maar in New York is het wel al zo ver bij de Greyston Bakery. In 2019/2020 opent ook een vestiging in Amsterdam haar deuren.

Iedereen een kans

Greyston Bakery bestaat al even en specialiseert zich in het bakken van brownies. Dit doen zij ook voor de grotere namen. Sinds 1982 nemen zij mensen aan via het systeem van ‘open hiring.’ Heb je een bepaald verleden of een gat in je CV? Geen probleem, dit komt niet aan de orde. De bakkerij gelooft namelijk in de motivatie van de mensen die hier willen komen werken. Mensen die hier willen werken worden dan ook op de wachtlijst geplaatst en zodra er een plekje vrijkomt, wordt de eerstvolgende op deze lijst aangenomen. Zo krijgt dus iedereen een kans, ongeacht je leeftijd, afkomst of verleden.

De omgekeerde wereld

Mike Brady, directeur van Greyston Bakery verwoord het ook wel als ‘we huren geen mensen in om brownies te bakken, we bakken brownies om mensen in te huren. Een beetje de omgekeerde wereld dus als we het vergelijken met de meeste bedrijven. Maar daarnaast maakt dit bedrijf ook op een andere manier het verschil. Het bedrijf biedt namelijk begeleiding waar nodig en gebruikt de winst voor opleidingen, zorg, huisvesting en kinderopvang. Er wordt dus geïnvesteerd in het personeel.

Overvliegen naar Amsterdam

Eén en al positiviteit die zich zal verspreiden naar Nederland, Amsterdam. Wel zijn er nog een aantal hobbels die genomen moeten worden. Zo is de Europese regelgeving strenger dan de Amerikaanse en moet de vestiging gefinancierd worden. Dit laatste zal gebeuren met de steun van Start Foundation, een onafhankelijke maatschappelijk investeerder die zich inzet voor mensen die onvoldoende in staat zijn om zelf een baan te vinden. Gehoopt wordt dat dit voorbeeld wordt gevolgd en het naar andere sectoren zal uitbreiden.

Bron: Paradijsvogels Magazine
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie