Wereldwijde daling in vroeggeboren baby’s door lockdown

The Optimist 24 jul 2020 Gezondheid

De New York Times schrijft dat er afgelopen lente, de periode dat veel landen in lockdown waren, een fors aantal minder baby’s te vroeg is geboren. De opvallende daling werd voor het eerst opgemerkt in Denemarken en Ierland, later volgden ook meldingen uit andere landen.

Ook in het Erasmus MC in Rotterdam is een daling te zien in het aantal prematuur geboren baby’s. Kinderartsen uit Nederland stellen voorzichtig dat er inderdaad sprake kan zijn van een landelijke daling, dat zegt de beroepsvereniging NVK tegen de NOS.

Samenwerking

Onderzoekers gaan samenwerken om te achterhalen welke factoren van het thuiswerken invloed uitoefenen op de zwangerschap. Baby’s die voor de 32e week van de zwangerschap worden geboren, lopen een groter risico op problemen met de zintuigen, neurologische aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Er is nog veel onduidelijk over de oorzaken van vroeggeboorte, daarom nemen medici deze gelegenheid in handen om er meer over te leren.

Toen Ierse en Deense artsen de cijfers van de vroeggeboortes vergeleken, bleek dat er een daling van 90 procent was van de baby’s die voor de 28e week van de zwangerschap waren geboren. In een ziekenhuis in Canada werd een daling van 50 procent gesignaleerd en in een Amerikaans ziekenhuis een afname van 20 procent.

Speculatie

In The New York Times wordt gespeculeerd over lockdown-gerelateerde factoren die de daling kunnen verklaren. Zo zouden vrouwen door de thuisisolatie meer rust hebben gekregen en ook meer uren hebben geslapen.

Door de lockdown waren ook veel fabrieken gesloten en was er minder verkeer op de weg. Dit zorgde op zijn beurt voor minder luchtvervuiling, een factor die in verband wordt gebracht met premature geboortes.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met