Een drijvende wereldprimeur

The Optimist 26 jun 2020 Samenleving

Hoewel 3D-geprinte huizen niks nieuws zijn, is een drijvende variant grensverleggend. Samen met zijn architectenbureau Scoolpt maakt de Tsjechische beeldhouwer Michal Trpak het betonnen gebouw.

Het ontwerp is gebaseerd op de vorm van de zogenaamde protozoa. De naam van deze eencellige organismes wordt gecombineerd met het woord pontoon (of ponton), het type boot waar het bouwwerk op gaat drijven, om samen een opvallende naam voor het project te creëren: Protozoon. Een speciale robotarm maakt het huis met een printsnelheid van 25 centimeter per seconde. Zo is het gebouw al in 48 uur af. Daarna hoeft het beton alleen nog te drogen, waarna het op de ponton kan worden geplaatst.

Het huis wordt iets groter dan 140 vierkante meter en bestaat uit drie kamers: een badkamer, slaapkamer en een huiskamer/keuken combinatie. Ook is het drijvende bouwwerk duurzaam van karakter, met onder andere een ‘groen’ dak en een recirculatie-douche. De voordelen van het 3D-printen van gebouwen zijn aanzienlijk. Zo zijn er veel minder mensen nodig om dit type bouwwerk te maken (25 in plaats van de gebruikelijke 65) en zorgt deze manier ervoor dat de bouwkosten een stuk lager uitvallen.

Bron: The Optimist Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie