Welke probiotica gaan slechte bacteriën te lijf?

Yildiz Celie 19 aug 2018 Gezondheid

Een stabiele en gezonde darmflora is belangrijk voor de algehele gezondheid van mens en dier. De darm draagt in totaal zo’n 100 biljoen bacteriën. Probiotica zijn de goede bacteriestammen in de darmflora. Op de markt is een wildgroei ontstaan aan probiotische drankjes, poeders en pillen. Welke probiotica zijn dan bewezen effectief?

Belgische onderzoekers ontdekten tien jaar geleden al dat slechts 20 procent van de 55 producten, die toen op de markt waren, daadwerkelijk behulpzame stoffen bevatte. Negen producten bevatten zelfs geen enkele werkzame probiotica. Voedingsbijbel Jammie! noteerde in 2006 naar aanleiding van het onderzoek zes heilzame probioticastammen. Wij vinden het niet onbelangrijk deze ook te noemen, omdat we zelf merken dat veel producten nog steeds niet de juiste probiotica bevatten.

Zes heilzame stammen op een rij
• Lactobacillus acidophilus
• Lactobacillus casei
• Lactobacillus delbrueckii
• Bifidobacterium adolescentis
• Bifidobacterium longum
• Bifidobacterium infantis

Voeding

De belangrijkste, goede bacteriën bevinden zich aan het einde van de dunne en dikke darm, respectievelijk de lactobacillen en bifidobacteriën. De lactobacillen vallen onder de groep melkzuurbacteriën die ook in onze voeding zijn terug te vinden. Denk aan gefermenteerde producten zoals yoghurt, zuurdesem, zuurkool, kefir  en tempé.

Tevens worden er producten aangeboden met toegevoegde bacteriestammen. Denk aan Yakult, Vifit, Activia en Actimel. Het drinken ervan zou de darmwerking en de spijsvertering bevorderen. Namen zoals Lactobacillus casei Defensis (Actimel) of Bifidus actiregularis en essensis (Activia) worden bijvoorbeeld vermeld op de verpakking. EFSA riep eind 2014 de gezondheidsclaims van deze merken echter een halt toe, omdat de claims bij veel producten niet bewezen waren.

Werking probiotica

Toch werken bepaalde probiotica wel degelijk, toont onderzoek aan gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift World Journal of Gastroenterology. Door gebruik van commerciële drankjes met Lactobacillus casei Defensis, oftewel de Lactobacillus casei Immunitas of Lactobacillus casei DN 114001 nam de diarree die werd veroorzaakt door antibiotica af.

Ook in de veesector – bij met name kippen en varkens – worden probiotica met succes ingezet om de multiresistente ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamases) bacterie het hoofd te bieden. Door het preventieve gebruik van antibiotica in de sector, ontstond de multiresistente ESBL-bacterie. Via de voeding komt de bacterie in ons lichaam terecht. Ziekenhuizen kampen daardoor steeds vaker met ESBL-patiënten. Mensen met bijvoorbeeld een simpele blaasontsteking kunnen door deze besmetting niet altijd goed behandeld worden, omdat antibiotica niet aanslaan.

Verder blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek gepubliceerd in Journal of Allergy and Clinical Immunology dat de Lactobacillus rhamnosus GG oftewel LGG (ATCC 53103) baat heeft bij allergieën, zoals bij kinderen ontstaan die overgevoelig zijn voor koemelk.

In een mede door Danone gefinancierd rapport uit 2013, staat voor experts op een rij gezet welke probiotica voorgeschreven kunnen worden bij bepaalde aandoeningen in het maag-darmstelsel. Onder de problemen werd meestal verstaan diarree door antibiotica en het prikkelbare darmsyndroom. Voor de studie werden 37 onderzoeken onder de loep genomen. Toediening van specifieke probiotica zorgden voor onder meer vermindering van de buikpijnklachten, een opgeblazen gevoel en een verbeterde stoelgang.

Antibiotica vs probiotica

Mocht je probiotica willen gebruiken tijdens een antibioticakuur om de weerstand op peil te houden dan worden supplementen met bijvoorbeeld Lactobacillus rhamnosus GG en Saccharomyces boulardii aangeraden, volgens dr. Pinaki Panigrahi, hoogleraar epidemiologie en pediatrie aan het College of Public Health van de University of Nebraska Medical Center. Ook de hoeveelheid bacteriën telt mee. Het meeste effect wordt behaald bij een inname van 5 tot 10 miljard bacteriën, schrijft Health.usnews.com.

Toch hangt het type probioticum van de persoon in kwestie af en de klachten die diegene heeft, benadrukt Panigrahi. Wil je dus precies weten welke probiotica bij eventuele klachten helpen, is het raadzaam een expert te raadplegen.

Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Eén reactie op “Welke probiotica gaan slechte bacteriën te lijf?”

  1. Het zou toch heel fijn zijn dat dit door VEEL mensen gelezen wordt !!!
    Waarom dan in het Engels, jammer denk ik dan, je mist veel lezers.

Geef een reactie