Welk strand wint de Schoonste Stranden verkiezing 2017?

The Optimist 17 aug 2017 Natuur & Milieu

Wordt het net als vorig jaar het Zeeuwse Oostkapelle? Of ligt het schoonste strand van Nederland aan één van onze Waddeneilanden, Ameland, Texel, Terschelling? Misschien worden we verrast en blijkt een drukbezocht strand als Scheveningen of Zandvoort aan de Zee in de prijzen te vallen…

Wie nog zijn stem wil uitbrengen moet dat snel doen, want ‘De verkiezing van het Schoonste Strand van Nederland’ loopt ten einde. Tot 20 augustus is de stembus open. De uitslag wordt op 7 september bekend gemaakt en dan weten we welk strand zich een jaar lang het schoonste strand van Nederland mag noemen.

De verkiezing, georganiseerd door NederlandSchoon, is een poging mensen te motiveren de stranden schoon te maken. En het schijnt te werken. Zo werd in de afgelopen twee weken, van 1 tot en met 15 augustus, de Noordzeekust gestructureerd schoongeveegd tijdens de Beach Cleanup Tour. Maar ook juttersverenigingen, paviljoens, strandwachten en surfscholen gingen aan de slag. Zij staken de handen uit de mouwen om het strand te ontdoen van plastic, blikjes, ballonnen, doppen, gloeilampen, maar ook groter afval als jerrycans, pallets en visnetten.

Het is belangrijk bewustwording te creëren van het feit dat de verantwoordelijkheid voor een schoon strand samen wordt gedeeld. Als er samen wordt gewerkt kan er veel meer bereikt worden, is de boodschap die de verkiezing aan de mensen wil meegeven.

Marien zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks komt er 8 miljoen ton plastic in onze zeeën terecht en dat is schadelijk voor de diersoorten die erin leven. Initiatieven als deze, die de schoonmaak stimuleren, zijn dus meer dan nodig. Dat het aantal vrijwilligers van georganiseerde schoonmaakprojecten als de Beach Cleanup Tour elk jaar aan populariteit toeneemt, is een hoopvol begin.

Bron: NederlandSchoon
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.