The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Misschien ken je het merk wel van de vegaburgers. Al sinds 1990 ontwikkelt Vivera plantaardige burgers voor mensen die minder of geen vlees willen eten. In de nationale week zonder vlees en zuivel spreken we Karin Lowik van Vivera in onze radio-uitzending.
Vivera hoopt met haar producten mensen te helpen in hun switch naar een (meer) plantaardig dieet. Het bedrijf denkt dat mensen het nog altijd lastig vinden om hun gewoontes te veranderen. Zij willen die overstap makkelijker maken door vleesvervangers aan te bieden. Op hun site vind je bij elke vleesvervanger daarom ook een passend recept.
#Openmind
Het bedrijf roept mensen op om een #openmind te houden. Karin Lowik: ‘Veel mensen hebben vooroordelen over vleesvervangers. Ze zouden niet lekker zijn, te duur of ongezond. Vivera steekt veel tijd en geld in product- en smaakontwikkeling en in blinde smaaktesten worden een aantal producten net zo goed of zelfs beter getest als de vleesvariant. Ook wordt de prijs steeds competitiever. Voor de productie van vlees zijn namelijk veel meer grondstoffen (water en veevoer) nodig en omdat grondstoffen steeds duurder worden, stijgen vleesprijzen harder dan de prijzen van plantaardige alternatieven. En ook op het gebied van gezondheid heeft onderzoek aangetoond dat een groot deel van de plantaardige producten gezonder is dan de oorspronkelijke vlees varianten waar ze op gebaseerd zijn. Ze bevatten veel minder verzadigd vet en meer vezels. Het verhaal dat ze veel te zout zouden zijn, is in de praktijk achterhaald. Het zoutgehalte van bijna alle producten is al fors verlaagd. Jammer dat deze vooroordelen blijven doorklinken in de verhalen die je online ziet verschijnen, omdat mensen elkaar blijven napraten.’
Nadelen?
Ook noemt men vleesvervangers vaak als bewerkt voedsel, wat nadelig zou kunnen zijn. ‘Steeds meer onderzoekers pleiten ervoor om niet te kijken naar de mate van bewerking, maar naar de ingrediënten en de voedingswaarden, want daarin kun je vinden of producten gezond of ongezond zijn. Zo is volkorenbrood ook een bewerkt product, waar jodium aan toegevoegd wordt omdat we hier te weinig van binnenkrijgen. Hiermee is het dus bewerkt, maar wel gezond. Hetzelfde geldt voor vleesvervangers, hier voegen we vitamine B12 en ijzer aan toe, omdat mensen die volledig veganistisch eten hier anders een tekort aan kunnen krijgen.’
Een meer plantaardig dieet heeft naast voordelen voor je gezondheid ook voordelen voor de planeet want er zijn minder grondstoffen nodig en er komen veel minder broeikasgassen vrij. Hoe zit het met het gebruik van soja in relatie tot vleesvervangers? Karin: ‘Veel van de vleesvervangers bestaan voor een groot deel uit sojabonen. Veel soja wordt normaal gesproken uit Zuid-Amerika gehaald, waar een risico bestaat dat dit ten koste gaat van tropisch regenwoud, maar dit wordt grotendeels gebruikt voor veevoer. De sojabonen van Vivera worden in Europa, Noord Amerika en China geteeld. Voor 1 kg vlees moet een koe 7 kg soja eten, terwijl Vivera deze 7 kg soja om kan zetten in 14 kg plantaardige burgers. Als we allemaal plantaardig zouden eten zou de wereldwijde CO2 uitstoot met 16% dalen. Dus als je in deze Week zonder Vlees ook meedoet, dan help je mee om de opwarming van de aarde tegen te gaan.’
Ben je benieuwd naar het gesprek met Karin Lowik over plantaardige voeding en de week zonder vlees en zuivel? Luister dan hieronder naar het gesprek dat ze had met Job Koskamp en Brian de Mello van Optimist Radio (iedere woensdag is er een uitzending om 15:00 uur op Radio4All, FM 88.8-90.8, via DAB+ of online).
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties