MonDaily: Fimme Bakker wint Groninger Studenten Cabaret Festival

The Optimist 18 dec 2023 Zingeving

Fimme Bakker won de juryprijs van het 37ste Groninger Studenten Cabaret Festival in de Stadsschouwburg Groningen. Hij nam het publiek en de jury tijdens zijn voorstelling ‘Alles of Niets’ mee naar zijn roerige verleden als verslaafde. Volgens juryleden cabaretier Johan Goossens, journaliste Rinske Wels en programmeur Luuk Adema schakelde Fimme knap met grappen over drugs, heeft hij een enorme dosis zelfspot en een goede zangstem. ‘Hier staat een man die iets heeft meegemaakt en zijn ellende weet om te zetten in boeiend en soms pijnlijk theater’, aldus het juryrapport.

‘Het is een supergrote eer om in het rijtje te komen met onder andere Theo Maassen en Jochem Myjer die deze prijs eerder ook kregen’, reageert Fimme Bakker. ‘Het is een belangrijke springplank en mijlpaal voor mijn carrière. Vanuit hier krijg ik meer mogelijkheden om te experimenteren en er  uiteindelijk mijn beroep van te maken.’ In 2022 studeerde Fimme af als cabaretier aan de Koningstheateracademie met zijn voorstelling ‘Duurloop’.

Na twee mislukte pogingen op de universiteit kwam Fimme erachter dat de schoolbanken niks voor hem waren. In 2016 werd hij chauffeur en later tourmanager van cabaretier Javier Guzman die op dat moment bezig was met zijn Oudejaarsconference voor RTL. ‘In die periode werd ik verliefd op het vak’, zegt Fimme. ‘Ik sparde erover met Javier, begon op te treden en meldde me aan voor de Koningstheateracademie.’

Op dit moment tourt Fimme met try-outs van de avondvullende voorstelling ‘Ben je Bezopen’ door het land. Samen met zijn vader Bram Bakker, oud-psychiater, neemt hij het thema ‘verslaving’ onder de loep. Ook is hij bezig met het schrijven van een boek over zijn verleden als ‘verslaafde’ en helpt hij medeverslaafden om te herstellen.

Ben je Bezopen zal 26 januari ook te zien zijn in Antropia. Bestel je kaarten op DieperDuiken!

Foto: Evanne Welling

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie