WednesDaily: een verbod op wegwerpplastic

The Optimist 20 dec 2023 Natuur & Milieu

Vandaag zet Canada de volgende stap om in 2030 af te zijn van wegwerpplastic. Het verkopen van allerlei soorten wegwerpafval is vanaf vandaag verboden. Canada is niet het eerste land dat deze stappen zet. Wij in de lage landen waren samen met de rest van de EU, één van de eerste landen die hier vergaande stappen in hebben gezet. Ondertussen zijn er over de hele wereld landen die hier nu ook wet- en regelgeving voor hebben.

In Canada was het al verboden om wegwerpplastic te produceren of te importeren. Vanaf vandaag is het ook echt verboden om wegwerpplastic te verkopen. Hoewel het verbod in Canada nu op losse schroeven staat door een uitspraak van de federale rechtbank, zet de regering haar plannen door. Het gerechtshof stelt dat de wet die het wegwerpplastic verbied niet specifiek genoeg is. De Canadese regering zou nauwkeuriger moeten beschrijven wat wegwerpplastic is.

In de EU is het sinds 3 juli 2021 verboden om wegwerpplastic te verkopen. De EU doet dit om een circulaire economie te bevorderen en de afvalstroom richting de zee te verminderen. De hoeveelheid wegwerpplastic in het milieu neemt jaarlijks toe. Ook in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten weg na eenmalig gebruik. Dat veroorzaakt een milieuprobleem. In plastic zitten namelijk vaak giftige stoffen, die de natuur niet kan afbreken. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten en worden hier ziek van. Ook wij mensen krijgen dit binnen. De EU wil hier dus mens en dier mee beschermen.

Over de effecten van dit verbod is nog veel onduidelijk. Hoewel de hoeveelheid wegwerpplastic vermindert, komen bedrijven soms met andere alternatieven die ook schadelijk zijn. Het is nog niet duidelijk wat de effecten daarvan zijn. Ook zorgt het verbod voor ontwikkeling, zo zijn duurzame alternatieven voor wegwerpplastic bekender en normaler geworden. Daarnaast zijn er sinds het verbod ook tal van nieuwe duurzame alternatieven.

Canada zet haar plannen daarom wel door. Het is nog niet zeker of de regering in hoger beroep zal gaan of haar wetten aanpast. Vooralsnog lijkt het erop dat de staat de uitspraak van de rechter eerst zal aanvechten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie