Website brengt drinkbaarheid van kraanwater in kaart

The Optimist 1 aug 2017 Gezondheid

Het is een vraag die je jezelf beter maar even kunt stellen voordat je op je vakantiebestemming je mond aan de kraan zet: is dit water wel drinkbaar? Dat is namelijk niet altijd het geval.

Niet in alle vakantielanden is de drinkwaterzuivering zo goed geregeld als in Nederland. Zo moet men voorzichtig zijn in landen rond de Middellandse zee, in Azië en Afrika. Het water kan, door verontreiniging met rioolwater, besmet zijn met uitwerpselen van mensen en dieren. Hierdoor kan de darmbacterie E-coli in het drinkwater aanwezig zijn, die een nare ‘reizigersdiarree’ kan veroorzaken. Dat willen we liever voorkomen.

In veel landen in Europa is het drinken van leidingwater veilig, maar voor wie het toch even wil checken, of voor wie verder buiten Europa reist, is er de handige website Waterinhetbuitenland.nl. Via deze website kan je je bestemming invoeren. Vervolgens lees je in de resultaten of het water veilig is om te drinken of niet. Ook is er nog een aparte sectie waarin reizigers hun ervaringen delen met het drinken van leidingwater in het bezochte land.

Is het water niet drinkbaar, dan geeft de website ook tips hoe je toch op een veilige manier water kunt drinken. Zo raadt men aan het gebruik van ijsblokjes te mijden. Een andere tip is om water minstens drie minuten te koken. Ook wordt aangegeven wanneer men fleswater moet kopen. Het kopen van waterflesjes wordt in landen waar het leidingwater veilig is met het oog op het milieu altijd afgeraden, maar bij twijfel is het toch beter geen risico te lopen en water uit een (verzegelde) fles te drinken. Voorkomen is beter dan genezen, zeker op vakantie.

Bron: Water in het buitenland
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.