Water tappen uit de lucht

The Optimist 22 feb 2021 Natuur & Milieu

Het is een interessante tegenstelling. Gemiddeld hebben een op de drie mensen wereldwijd geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl er in de atmosfeer van de aarde genoeg zit om een half biljoen zwembaden te vullen. Dit inspireerde onderzoekers uit Singapore om een revolutionaire aerogel te creëren waarmee we water uit de lucht kunnen tappen.

Een team van de National University of Singapore ontwikkelde dit vaste materiaal, dat bijna niets weegt. De chemische structuur ervan zorgt ervoor dat het mogelijk is om te schakelen tussen het aantrekken van watermoleculen en het afstoten van water. Dit doet het door aangetrokken watermoleculen te condenseren tot een vloeistof. Vervolgens zet het de schakel om en stoot het het hierdoor ontstane water uit. Op deze manier wordt 95 procent van de opgevangen watermoleculen omgetoverd tot schoon drinkwater. Hoewel het omzetten van lucht naar water al vaker is gedaan, is deze gel uniek omdat er geen stroom aan te pas komt.

Het proces levert in een vochtige omgeving dagelijks per kilo aerogel 17 liter water. En dat maandenlang, aan de lopende band. Dat betekent niet dat je jouw waterfles nu al thuis kunt laten. Het team zoekt nog partners om het goedje op de markt te brengen. Niet alleen lucht kan overigens een onverwachte waterbron zijn, ook urine kan een verschil gaan maken. Daarover lees je meer in de Daily Circulaire machine op zonne-energie verandert urine in drinkwater.

Bron: NUS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie