Wat we kunnen leren van een natuurfotograaf

The Optimist 28 dec 2020 Natuur & Milieu

We kunnen stoppen met onze zoektocht naar geluk. Als je het aan natuurfotograaf Yvette van den Berg vraagt, gaan we allemaal de natuur in om daar onze portie natuurgeluk op te halen. En de wetenschap staat aan haar zijde.

Onderzoeken hebben het aangetoond: bewegen in de natuur zorgt voor minder stress, een lagere bloeddruk én de aanmaak van gelukshormonen. Van den Berg trekt regelmatig met haar camera de natuur in. Ze schiet er niet alleen de mooiste plaatjes, ze ervaart er ook allerlei heilzame effecten. Haar missie is om anderen ook dat natuurgeluk te laten beleven. Daarom bracht ze onlangs haar eerste fotoboek Gezond met Naturebliss; een Visueel Medicijn uit.

Natuurgeluk overbrengen

In 2016 begon Van den berg als natuurfotograaf, onder de naam Nature Bliss. Inmiddels heeft ze twintig exposities op haar naam staan en is een aantal van haar foto’s bekroond. Gaandeweg verbreedde haar focus zich: ‘Ik besefte steeds duidelijker dat het mij niet alleen om de foto’s ging, maar vooral om bewustwording. Ik wil natuurgeluk brengen door mensen en natuur letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar te brengen.’

Natuurwandelingen

Sinds twee jaar organiseert de natuurfotograaf natuurwandelingen rond zonsopkomst, waarin deelnemers de stilte en schoonheid van de natuur ervaren. Volgens Van den berg zijn deelnemers lovend over de indruk van zo’n natuurbezoek.

Visueel medicijn

Echter, niet iedereen kan de natuur met regelmaat bezoeken, terwijl ze het wel zouden willen. ‘Regelmatig bewegen in de natuur is het beste, maar uit onderzoek blijkt dat natuurbeelden op zichzelf al een gunstig effect hebben op onze weerstand en onze geluksbeleving. Ook op de werkplek. Kijken naar groen versterkt de gezondheid en de productiviteit van medewerkers aanzienlijk en vermindert ziekteverzuim met 10 procent!’, aldus Van den Berg. Haar boek is dan ook met recht een visueel medicijn te noemen. In het boek worden natuurfoto’s gecombineerd met persoonlijke ervaringen en een onderbouwd pleidooi om de heilzame kracht van de natuur in je leven toe te laten.

Meer informatie: www.naturebliss.nl

Gezond met NatureBliss; een Visueel Medicijn
Yvette van den Berg
80 pagina’s
€ 16,50
Ook beschikbaar als E-book (NL en EN)

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie