Wat we kunnen leren van Desmond Tutu

The Optimist 27 dec 2021 Samenleving

Op de ochtend van tweede kerstdag 2021 overleed emeritus aartsbisschop Desmond Mpilo Tutu in Kaapstad, op negentigjarige leeftijd. Zijn wijsheid blijft voortleven.

Desmond Tutu trok nationale en internationale aandacht door zijn geweldloze protest tegen apartheid in Zuid-Afrika. Hij moedigde de toepassing van sancties aan om het Zuid-Afrikaanse volk bewust te maken van het onrecht en de toenmalige regering te dwingen tot een andere koers. Volgens hem leidden de economische, sociale en politieke druk uiteindelijk tot de val van apartheid. Hij schuwde niet om mensen aan te spreken op hun gedrag en was niet bang om boze menigten toe te spreken en ze het goede voorbeeld te geven.

Positief nieuws

Tutu stond bekend om zijn opmerkelijke uitspraken en zijn aanstekelijke lach. Tijdens een uitzending van College Tour onderstreepte hij het belang van positief nieuws en verhalen over de goedheid van mensen. Tegen presentator Twan Huys zei hij: ‘Er zijn heel veel goede mensen in de wereld, weet je. We zien zoveel dat slecht is. En dat is volledig terecht, ik bedoel dat we geschokt zijn door de slechte dingen die we zien. Maar jij (de media – red.) bent niet erg goed in het vertellen van goede verhalen. Verhalen van goedheid. Ik bedoel, je bent beter in het vertellen van verhalen over schietpartijen in Marikana. Je vertelt niet gemakkelijk de verhalen van mensen die in een kliniek werken, van mensen die anderen helpen om Engels of Nederlands te leren.’

Wijsheden

Enkele onvergetelijke wijsheden van Desmond Tutu:

  • ‘Doe je kleine beetje goed, waar je ook bent; het zijn die kleine stukjes goeddoen bij elkaar die de wereld overweldigen.’ – Verandering is het resultaat van ieders bijdrage.
  • ‘Mijn menselijkheid is verbonden met de jouwe, want we kunnen alleen samen mens zijn.’ – De wijsheid van Ubuntu (‘ik ben omdat wij zijn’) komt hierin tot uitdrukking.
  • ‘Hoop is: in staat zijn om licht te zien. ondanks alle duisternis.’ – Tutu was een optimist in optima forma en stond bekend om zijn grote gevoel voor humor.
  • ‘Als je vrede wilt, praat je niet met je vrienden, maar praat je met je vijanden.’ – Hij was voorzitter van de ‘Truth and Reconciliation Commission’ die als doel had vergeving bij daders en slachtoffers van de apartheid te bevorderen.
  • ‘Haat het gedrag, niet de persoon.’ – Tutu schreef meerdere boeken over het onderwerp ‘vergeving’.  In 2019 interviewden wij zijn dochter Mpho Tutu, met wie hij samen Het boek van vergeving schreef. Hier lees je het artikel.

Foto: Elke Wetzig (Elya), CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie