Wat de wildernis ons leert: Minder is méér

The Optimist 24 aug 2017 Gezondheid

Donderdag 10u, je ben al even op kantoor. Je smartphone licht op: een bericht van een vriendin. Ze is net in de stad geweest en stuurt een foto van haar nieuwe jurkje. Je werkt verder. Twee seconden later licht je scherm weer op, zaterdag organiseren vrienden een bbq, ben je erbij? Even kijk je op Facebook, zodra je online bent bericht een vriend je hoe het gaat, lees je een interessant artikel, zie je een leuk filmpje, ontdek je dat een bekende jarig is geweest en een stel die je eigenlijk niet kent zijn getrouwd. Relevant? Heel veel vaak niet.

5 wijze lessen die we van de wildernis kunnen leren – ingestuurd door Nienke van Beek

Een constante stroom aan informatie, prikkels en contacten. Langzaam draaien we onszelf vast in onze schema’s en planningen. Veertig uur werken we in een kantoor om een duur huis te betalen, met mooie luxe spullen zodat we na een lange werkdag, gezellig thuis op de bank kunnen ploffen. Het vele bureauwerk zorgt voor weinig beweging. Op weg naar huis rij je dus nog even langs de fitness om de broodnodige dertig minuten te sporten.

De boodschap van Thoreau was al meer dan een eeuw geleden kort en duidelijk: ‘Simplify, Simplify!’ Vanuit een hutje in de bossen van Massachusetts beschreef hij zijn sobere levensstijl in ‘Walden’. Een queeste waarin hij ontdekte dat een simpel leven ruimte geeft voor reflectie en dat je met minder materiële ballast dichter bij jezelf komt. Is dit niet wat mensen in deze complexe wereld meer dan ooit zoeken in hun drukke, luxe levens? Met de nieuwe term ‘Zooikoorts’ wordt benoemd waar de westerse maatschappij van vol is. Onlangs schreef de Vlaamse onderzoeker Hein Zegers er een boek over. Enkel eenvoudig leven maakt gelukkig concludeerde hij en dat geldt op verschillende gebieden: ‘de hoeveelheid contacten, afspraken en spullen’.

Eenvoud zoeken dus. Drie jaar geleden besloot ik dit te doen, mijn communicatie-baan vaarwel te zeggen, huurhuis op te geven, spullen weg te doen en het avontuur aan te gaan. Vier maanden werkte ik als outdoor instructeur bij Inroads, een Canadees buitensport bedrijf. Wonen in een blokhut in de Canadese Rocky Mountains en elke dag intensief werken met jongeren in de natuur. In een zomerprogramma coacht Inroads jongeren met een complexe achtergrond, om ze te helpen hun persoonlijke kwaliteiten te ontwikkelen. Doordat ik met hen werkte in de natuur, leerde ik snel genoeg wat écht belangrijk is. Dit is wat de wildernis me leerde:

1. Minder is meer – Simpel leven geeft ruimte. Alleen dat wat je echt nodig hebt: water, voedsel, een dak boven het hoofd, een community, wat kleding en materiaal wat je niet kunt missen. Veel bewegen en buiten zijn. Ik voelde vrijheid en ruimte in dit overzichtelijke bestaan.

2. Wees waar je bent – Bij elke activiteit in de wildernis, van wandelen, fietsen, houthakken, tot kanoën, moet je je aandacht erbij houden. Zodra je aandacht voor het moment verliest ben je kwetsbaar. Je stapt verkeerd, verzwikt je enkel, of bent met gedachten ergens anders en hakt naast het blok. Met aandacht je dingen doen, geldt ook in het dagelijks leven.

3. Ga buiten je comfort zone – Laat angst voor het onbekende je niet weerhouden om stappen te zetten. Als je altijd dezelfde route wandelt, ontdek je geen nieuwe paden die je naar prachtige, onverwachte toppen kunnen voeren.

4. Nederigheid is krachtig – De machtige natuur laat je merken hoe klein en kwetsbaar je bent. Toon die kwetsbaarheid ook door open te staan voor nieuwe inzichten. Werk samen met de groep en plaats jezelf niet boven anderen. ‘Not thinking less of yourself, but thinking of yourself less (C.S. Lewis).

5. Stilte geeft antwoorden – De natuur herinnert je eraan wie je bent en wat je belangrijk vindt. Even afstand nemen van je dagelijkse leven, in tune zijn met de omgeving en reflecteren over jezelf en waar je staat. Stilte zoeken in het groen geeft antwoorden.

Met een backpack vol met inzichten kwam ik een jaar later terug. De wildernis zat nu in mij. In Nederland probeer ik elke dag weer bewust te leven naar die lessen. Zo kies ik met mijn vriend voor een klein huisje, met een minimale hoeveelheid spullen, maar met meer waardevolle contacten om ons heen. Geen ‘zooikoorts’ meer. Als je hebt ervaren dat minder al meer dan genoeg is, hoef je niet meer zoveel. Behalve bewust kiezen en juist dat geeft rust, ruimte en waarde.

 

Het nieuwe magazine over wildernis ligt binnenkort weer bij jou in de brievenbus en in de winkels!

Bron: Nienke van Beek
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.