Wat als je plotseling miljonair wordt?

The Optimist 6 jan 2020 Samenleving

Sinds vorige week zijn er in Nederland minstens elf (multi)miljonairs bijgekomen. Negen landgenoten in Nieuw-Vennep werden rijk via de Nationale Postcode Loterij en twee winnaars uit Enschede en Krommenie mochten de hoofdprijs van dertig miljoen euro verdelen bij de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Wat gaan ze met het geld doen en gaan ze er gelukkiger van worden?

Op nu.nl lezen we hoe winnaars begeleiding krijgen nadat ze een groot geldbedrag hebben gewonnen. Bea Post, die al dertig jaar bij de Postcode Loterij winnaars bijstaat, zegt: ‘Ik heb winnaars gesproken die zeiden “Ik heb echt een rottig half jaar achter de rug”. Niet dat ze het geld terug willen geven, maar omdat ze overdonderd waren.’ En ook: ‘Nederlanders gooien hun leven niet om, dat is niets voor ons.’

Ze krijgt dagelijks telefoontjes met vragen als: ‘Ik heb drie kinderen, moeten zij nu ook meer zakgeld krijgen?’, ‘Moet ik ergens anders gaan wonen?’, ‘Iemand heeft gevraagd of hij geld mag lenen, moet ik dat doen?’ Een gespecialiseerde bankier adviseert in het laatste geval een schenking te doen in plaats van een lening. Dat is uiteindelijk beter voor de vriendschap. Verder adviseert hij om niet van de daken te schreeuwen dat je een grote prijs hebt gewonnen. Dat maakt het makkelijker om met de nieuwe rijkdom om te gaan. Vervolgens is het de kunst om niet gelijk alle winkels leeg te kopen, maar het rustig aan te doen met het uitgeven van het geld.

Advies van een multimiljonair

De Amerikaanse schrijver Jack Canfield, bekend van de Chicken Soup for the Soul-boekenreeks, werd op zijn 51ste in een mum van tijd miljonair. Dat was even schrikken, maar na enige tijd kwam hij tot drie belangrijke inzichten om met rijkdom om te gaan.

Het eerste wat hij leerde, was dat geld je eigenlijk niet veel verandert als persoon. Als je gelukkig was voordat je rijk werd, dan blijf je waarschijnlijk gelukkig met geld. Was je ongelukkig voordat je een kapitaal had, dan is geld geen garantie dat dat verandert. Het is natuurlijk wel handig om geld te hebben, en daarmee je omstandigheden te veranderen. Maar dat betekent niet dat het jouzelf verandert. Het versterkt hooguit de persoon die je altijd al was.

De tweede les luidt: rijkdom kan je een ongemakkelijk gevoel geven, of zelfs een schuldgevoel. De vraag schiet door je hoofd of je dit eigenlijk wel hebt verdiend terwijl anderen omkomen van de honger. Sommige mensen gaan je bovendien anders behandelen. Daar moet je mee leren leven en accepteren dat je rijk bent. Bedenk dat het goed is dat geld je een ongemakkelijk gevoel geeft, maar dat is alleen omdat het je blootstelt aan nieuwe situaties buiten je huidige comfortzone.

Tenslotte is de derde les dat rijkdom je dwingt om te bepalen wat je waardevol vindt, hoe je je waarden definieert en waar je echt om geeft in het leven. Als je slim wilt omgaan met je geld en het wilt gebruiken om een leven te creëren waar je volledig van houdt, zet dan je geld daar in waar je waarden liggen. Gebruik het om een positieve impact te maken en het soort wereld te bouwen waarin je wilt leven. Zo creëer je een leven met een oprecht doel, diepere betekenis en gezonde overvloed.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie