Groene luiers

The Optimist 9 aug 2019 Natuur & Milieu

Voor bijna elk product in huis wordt tegenwoordig een duurzaam alternatief uitgeboden. Dit geldt ook voor babyspullen, zoals speelgoed en drinkflessen. En in plaats van wegwerpluiers zijn wasbare luiers sterk in opkomst. Wat zijn de voordelen van die wasbare luiers en gaan ze echt de nieuwe standaard worden?

Allereerst zorgen wasbare luiers voor een enorme daling in afvalproductie. In totaal draagt een kind meer dan 5.300 luiers voor het zindelijk wordt. Dat komt overeen met gemiddeld 260 kilo aan luierafval per jaar, zo schrijft MilieuCentraal. Dat is een hoop afval, en reden genoeg voor de Vanuatu eilandengroep in de Stille Oceaan om wegwerpluiers te verbieden.

Gratis proef

Wasbare luiers zijn op de lange termijn goedkoper dan wegwerpluiers. Uit onderzoek is gebleken dat wasbare luiers gemiddeld bijna 500 euro goedkoper zijn dan wegwerpluiers. Bovendien worden wasbare luiers gepromoot door Metropoolregio Amsterdam en is het mogelijk voor mensen in de omgeving Amsterdam om ze twee maanden gratis uit te proberen. In Rotterdam kan men wasbare luiers aan schaffen bij de Poep-Up Store.

Zelfde comfort

Kinderen zelf merken geen verschil tussen wegwerp- en wasbare luiers. Het comfort is even hoog en bovendien zijn kinderen eerder zindelijk met wasbare luiers. Onderzoek van De Consumentenbond heeft aangetoond dat er ook geen verschil is in gebruiksvriendelijkheid.

Een veelgehoord tegenargument voor de wasbare luiers is dat er veel meer gewassen moet worden, waardoor veel water verbruikt wordt. Uit onderzoek is gebleken dat, zelfs met dat feit, wasbare luiers nog steeds duurzamer zijn dan wegwerpluiers. Bovendien kunnen de luiers worden gewassen met andere was.

Groeiend aantal gebruikers

Door de stijgende populariteit van de wasbare luiers neemt het aantal soorten en merken snel toe. Om wegwijs te worden in het grote aanbod is er zelfs een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor wasbare luiers.

Bron: MilieuCentraal
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Groene luiers”

  1. nou…..
    ooit een katoenen luier omgedaan bij een baby?, en een plastic strikslip of plastic broek eromheen, om lekkage te voorkomen…?
    32 jaar geleden was ik erg blij met de wegwerpluier, de katoenen luier maakte mij erg onrustig, het bedje was regelmatig doorweekt.. en de lucht…..
    vroeger waren er alleen maar katoenen luiers… maar toen was een vrouw ook de hele dag thuis, druk met huishouden, wassen, eten koken, kind verzorgen, gezin verzorgen… komt dat ook weer terug?
    Wellicht is het een idee om meer te doen aan recyclen van luiers, er kan schijnbaar van alles van gemaakt worden.
    Vanavond zag ik een documentaire over Indische Oceaan… een prachtig groot veld vol met sisal-planten, zodat wij milieuvriendelijke ( zakken ? ) spullen kunnen kopen…. maar dáár is het hele bos en woongebied van mens en dier verdwenen… waar zijn we mee bezig?..
    wij krijgen soms ook maar een beperkt stukje informatie….
    vandaar dat ik start met…
    nou..

  2. Adrie, misschien moet je je eens verdiepen in de wasbare luiers die nu, 32 jaar later, verkocht worden. Deze luiers lekken juist véél minder door dan wegwerp. Het overgrote deel van de gebruikers meldt zelfs nog nooit een spuitluier gehad te hebben. En de lucht? Die is er juist niet! In tegenstelling tot die vieze weke parfumgeur van wegwerp…
    En wat de was betreft: zoals je in het artikel kunt lezen was je de luiers gewoon mee met de andere was. Daar hoef je echt niet de hele dag voor thuis te blijven.
    Eerst verdiepen (met zelf zoeken krijg je veel meer dan ‘beperkte informatie’ ;-)), dan pas oordelen…

  3. Dag Adrie, ken je verhaal van mijn kids destijds, ook al waren er toen al wegwerpluiers. Ik had katoenen luiers en plastic strikslips.
    Ik heb net op die site gekeken voor wasbare luiers en het lijkt me dat de moderne overbroekjes e.d. veel veiliger zijn dan die slips.
    En ja, het is meer werk. Maar misschien wordt het hoog tijd dat we de cultuur van drukdrukdruk op alle fronten moeten inruilen voor een natuurlijker leefstijl.

  4. Wij gebruiken nu bij ons tweede kind de wasbare luiers die we ook bij ons eerste kind hebben gebruikt. Wij hebben minder lekkages dan familie en vrienden om ons heen die wegwerp gebruiken. Dus hoeven dus ook niet zo vaak kleren te verschonen. Het extra werk is maar de vraag en zit vooral tussen de oren. En dat moet ik soms ook tegen mezelf zeggen want de verleiden om wegwerp te kopen is er soms als je een was aan het ophangen bent. Maar als ik dan na ga wat ik nou extra moet doen kan ik dat eigenlijk niet benoemen. Ik ben erg blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Een makkelijk manier om je voetafdruk niet groter te maken en dan ook nog goedkoper. Die twee voordelen zijn er maar weinig samen!

Geef een reactie