WednesDaily: wanneer ben je verslaafd?

The Optimist 27 sep 2023 Gezondheid

Petra Moes schreef het boek ‘De kunst van nuchter leven’, in dit boek heeft ze het over verslavingen, in het bijzonder een alcoholverslaving. Ze neemt mensen mee in haar eigen ervaringen en spoort hen aan om na te denken over hun levensstijl. Maar waarom is het zo fijn om nuchter te leven en wanneer ben je eigenlijk verslaafd?

‘Dat is best een lastige vraag, maar ik denk dat het belangrijk is om jezelf af te vragen in welke mate je je vrij voelt. Voel je je vrij om dat drankje af te slaan? Als dat niet zo is, denk ik dat dat wel een moment moet zijn om na te denken over de vraag waarom je dat niet kan.’

Petra legt uit dat het absoluut geen pretje is om die afhankelijkheid te voelen. ‘Het ondermijnt je zelfrespect. Het woord “eigenlijk” is een interessante pijler. Als je tegen jezelf zegt: “eigenlijk zou ik niet moeten drinken nu.”, en het impuls wint het toch, dan krijg je daarna juist een vervelender gevoel.’ Dat leidt tot een negatieve spiraal. Dat nare gevoel willen mensen tegengaan, de vraag is dan of je weer toegeeft aan het korte dopaminegevoel van je (opkomende) verslaving. Petra legt uit dat zij denkt dat er niet een kwalitatieve maatstaaf is voor een verslaving. “Het gaat voornamelijk om de mate waarin het gedrag je in beslag neemt. Op het moment dat je dus in die negatieve spiraal zit moet je jezelf denk ik echt afvragen of er wat mis is.”

Je kan je natuurlijk afvragen waarom die korte geluksprikkel zo slecht is. Zolang het binnen de perken blijft, is er dan echt iets mis met een beetje afhankelijkheid? Menig verslaafde zal immers zo denken. ‘Het is eigenlijk niet gek, al vanaf dat we kind zijn streven we naar vervullen van onze prikkels. Als baby heb je honger en dan wil je melk, je vervult dan een prikkel. Zo gaat het in feite ook bij een verslaving.’ Juist het uitstellen van die prikkels zorgt voor de ontwikkeling van je bewustzijn en dat is volgens Petra best belangrijk. ‘Het zien wat werkelijk van belang is en het ongemak opzoeken. Pas dan leer je jezelf echt kennen en dat getuigt van groei.’

Benieuwd naar het boek dat Petra heeft geschreven? Bestel het boek op YouBeDo en doneer tot 12% van de verkoopprijs aan een goed doel.

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie