Waarom je vaker muziek moet luisteren én maken

The Optimist 30 jun 2018 Gezondheid

Ken je dat gevoel? Dat je muziek aan het maken bent of naar een bepaald nummer luistert. Je komt helemaal in een bepaalde sfeer. En dit is niet zo gek, want het luisteren naar én het maken van muziek is belangrijker dan je denkt.

Muziek zorgt voor emotie. Zo kan sommige muziek voor kippenvel en tranen zorgen. Andere muziek zorgt er weer voor dat je je ontspant of zorgt voor opwinding.

Het is niet heel gek dat we deze reactie krijgen. Muziek komt namelijk binnen in het emotiegebied in de hersenen. Dit gebied ligt vlak bij de motorische gebieden, centraal in de hersenen. Op het moment dat je een emotie voelt bij muziek, wordt ook meteen het motorische gebied gestimuleerd. Hierdoor kun je de neiging krijgen om te bewegen.

Het brein prikkelen

Je komt in beweging en voelt je goed, of misschien wordt je wel emotioneel. Wat je reactie ook is: muziek is een goede prikkel voor het brein. Het zorgt namelijk voor verbindingen tussen verschillende delen van de hersenen. Dit heeft tot gevolg dat de hersenhelften beter kunnen samenwerken en beter op elkaar kunnen reageren. Zo kan de ene hersenhelft heel erg behoefte aan iets hebben, maar de andere hersenhelft zorgt er weer voor dat je je toch inhoudt. Maar ook de ontwikkeling van het empathisch vermogen verloopt beter door muziek. Tevens blijkt dat wanneer kinderen op jonge leeftijd een instrument leren bespelen zij een beter taalgevoel hebben en een betere motoriek.

Een vorm van mindfulness

Ken je dat euforische gevoel als je naar muziek luistert? Je luistert aandachtig en komt steeds iets meer in balans. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat je niet naar het verleden of de toekomst kijkt, maar dat je in het nu leeft. Natuurlijk kunnen sommige nummers, waar jij herinneringen aan hebt, die herinneringen weer bovenhalen. Dit kunnen fijne en minder fijne herinneringen zijn. Naast dat je rust en geluk kunt ervaren door het luisteren naar muziek kun deze fijne klanken ook je creativiteit stimuleren. En door creatief bezig te zijn ben je ook weer bezig met een vorm van mindfulness.

Het maken van muziek, maar ook het luisteren naar muziek, kan dus een belangrijke rol spelen in je gezondheid.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie