The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Inspirerende sprekers, zelfhulpgoeroes en waarschijnlijk ook je beste vriendin roepen het allemaal: volg je passie en je wordt vanzelf succesvol/rijk/gelukkig. Hoe goed bedoeld de uitspraak ook mag zijn, kan het bij veel mensen een gevoel van falen teweegbrengen. Want wat als je geen passie hebt?
Bestsellerauteur Elizabeth Gilbert vertelt in Oprah Winfreys podcast Super Soul Conversations dat ze tijdens haar lezingen mensen niet langer adviseert om hun passie te volgen. Daarbij verklapt ze wat je het beste kunt doen als het je aan passie ontbreekt.
Zelf ontbrak het Gilbert nooit aan passie. Van kleins af aan was ze geobsedeerd door boeken en wilde ze maar één ding: schrijver worden. Haar passie werd haar drijfveer. Het gaf haar kracht om te blijven schrijven. In 2006 resulteerde dat in haar doorbraak met de bestseller Eat, Pray, Love. Sindsdien staat ze vaak op podia om te vertellen over haar weg naar succes. Tot voorkort stond passie tijdens haar toespraken altijd centraal. Ze adviseerde haar achterban iedere keer weer om hun passie te volgen voor een zinvol en succesvol bestaan. Totdat ze met haar neus op de feiten werd gedrukt.
Na een toespraak in Australië ontving Gilbert een uitgebreid Facebook-bericht van een bezoekster. De vrouw vertelde dat ze zich nog nooit zo slecht had gevoeld over zichzelf dan na de lezing van Gilbert. Met de intentie om mensen te helpen op hun levenspad kwam het bericht bij Gilbert als donderslag bij heldere hemel. De vrouw legde uit: ‘Iedereen vertelt me altijd dat ik mijn passie moet volgen. Ik ben in veel dingen geïnteresseerd en zelfs die interesses kunnen zomaar veranderen. Maar ik heb geen passie!’ Ze voelde zich een grote mislukkeling na de toespraak van Gilbert.
Er zijn maar weinig mensen zoals Gilbert. Die vanaf de kleuterschool al weten wat hun passie is, zich daarin vastbijten en hun hele leven erop afstemmen. Maar het is geen ramp als je geen passie hebt. Dankzij het bericht van de vrouw kwam Gilbert tot nieuwe inzichten. Tegenwoordig adviseert ze mensen om het begrip passie los te laten. Doe iets wat makkelijker en minder beperkend is: volg je nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is namelijk vele malen zachter dan passie. Hoe klein de nieuwsgierigheid ook is, volg het. Zie nieuwsgierigheid als kleine aanwijzingen op je levenspad die je in beweging brengen. Als je die volgt, en van interesse naar interesse beweegt, creëer je alsnog een rijk leven. Als je passie loslaat en je nieuwsgierigheid volgt, zou het zelfs zomaar kunnen dat dit je uiteindelijk toch naar je passie leidt.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
om mij heen kijkend zie ik dat er mensen zijn die gepassioneerd bezig zijn geweest op één gebied. En er wel of niet in geslaagd zijn ‘bekend’, dus succesvol te zijn geweest. Die mensen die geen passie op één gebied menen te hebben zijn vaak veelzijdiger geïnteresseerd,volgen nu dit, dan dat pad, doen het aardig goed, maar excelleren nooit. Of ze gelukkig zijn geworden hangt in beide gevallen niet af van die passie of geen passie. Daar spelen andere factoren een rol.
Wat een opluchting dit artikel. Ik herken me helemaal in het gevoel van de Australische Facebook-dame: als je geen freak bent dan ben je looser, dat sfeertje hangt er in de maatschappij.
(Er zijn veel manieren om een waardevol leven te leiden, gelukkig.)
Ik ben er blij mee. Een goed begin van de dag.
Met dank !