Waar recycle je dons?

The Optimist 14 dec 2020 Natuur & Milieu

De weg naar de textielbak kennen we inmiddels wel, maar waar recycle je dons? Het duurzame bedden- en badgoedmerk Yumeko bedacht een oplossing.

Dankzij textielbakken krijgt veel kleding een tweede leven en stoffen worden verwerkt tot nieuwe producten. Afgedankte donzen kussens en dekbedden hadden echter nog geen duurzame bestemming. Bij Yumeko vonden ze dat zonde, dus richtten ze een recycleservice op. Klanten kunnen hun oude donzen kussens en dekbedden voortaan inleveren bij de Dons-Recycleservice.

Recycleproces

Het ingeleverde dons wordt door Yumeko en haar leverancier gekeurd, geselecteerd en gewassen. Zo’n 85 procent van het tweedehands dons wordt vervolgens opnieuw gebruikt om er donzen kussens en dekbedden van te maken. De overige 15 procent – dat ongeschikt is voor hergebruik – wordt gebruikt als natuurlijke meststof. De katoenen hoes van de ingeleverde dekbedden en kussens gaat naar een textielverwerker. Zo wordt 100 procent van het ingeleverde materiaal hergebruikt.

Circulaire slaapkamer

Volgens het merk moeten we als samenleving opschuiven naar een circulaire economie, waarin materialen van hoge kwaliteit kunnen worden hergebruikt. Sinds 2018 heeft Yumeko de circulaire collectie ‘ReNew’. Deze bestaat uit gerecyclede donzen dekbedden, kussens en wollen plaids. Tot voor kort werd het gerecyclede dons hiervoor aangekocht, maar vanaf nu wordt die verkregen via de Dons-Recycleservice.

Meer weten over Yumeko? In The Optimist editie Leiderschap en Richting lees je een interview met oprichter Rob van den Dool. Je koopt de editie in de webshop.

Beeld: Yumeko

Slaapweek bij The Optimist

Het is de speciale slaapweek bij The Optimist! Houd onze website goed in de gaten voor meer slaap gerelateerde nieuwtjes, feiten en tips!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie