Vrijgevigheid maakt je gelukkiger

The Optimist 20 jul 2017 Samenleving

Onderzoekers hebben een verband tussen geluk en het uitvoeren van onbaatzuchtige handelingen gevonden. Volgens hen activeert het geven aan anderen ons hersengebied dat gerelateerd is aan tevredenheid en de beloningscyclus.

Het is al langer bekend dat vrijgevigheid goed is voor iemands gevoel van geluk en emotioneel welzijn. Gulle gevers voelen zich daadwerkelijk beter als ze een charitatieve daad hebben verricht. Dit gevoel staat in de wetenschap bekend als de ‘warm glow’. Maar tot nu toe was er nog geen onderzoek gedaan naar het mechanisme achter de correlatie tussen altruïsme en geluk.

Onlangs hebben twee Zwitserse professoren van de Economische faculteit van de Universiteit van Zürich (UZH), Phillipe Tobler en Ernst Fehr, in samenwerking met andere internationale onderzoekers – een studie uitgevoerd gericht op een beter begrip van wat er in de hersenen van een persoon gebeurt wanneer die al dan niet besluit om iets gul te geven.

Het resultaat komt erop neer dat alle deelnemers aan het onderzoek zich gelukkiger voelden nadat ze daadwerkelijk iets hadden gegeven of wanneer ze serieus bereid waren geweest dit te doen. En dat werkt al bij een klein beetje vrijgevigheid. ‘Je hoeft niet jezelf volledig op te offeren en een martelaar te worden om je gelukkiger te voelen. Gewoon een beetje meer gulheid is voldoende’, bevestigt Prof. Tobler.

Bron: MedicalNewsToday
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.