Voorschotense Kunstkring viert vijftigjarig jubileum met ode aan oude meesters

The Optimist 11 sep 2017 Samenleving

Tijdens zijn vijftigjarig jubileum eert de Voorschotense Kunstkring de beroemde oprichters Citroen, Kamerlingh Onnes, Schröder en anderen. Met exposities in Museum Voorschoten en op de zolders van het daar tegenover gelegen Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat eert de jubilerende Voorschotense Kunstkring (VKK) in september en oktober zijn oprichters en leden van het eerste uur.

Het ontstaan van de kunstkring

In de geschiedenis van de VKK staat het Ambachts- en Baljuwhuis centraal. Toen het gebouw in 1965 op instorten stond, zag een aantal kunstenaars hun kans schoon om het gebouw te gebruiken voor een kunstmarkt. Dat werd zo’n succes, dat de markt in 1966 werd herhaald. Toen ontstond ook het idee een kunstkring op te richten. Die kwam daarna meestal samen in het vlakbij gelegen huis van Willem Schrofer en Hannie Bal en organiseerde daar en in het Cultureel Centrum elders in het dorp regelmatig exposities. Nadat het Ambachts- en Baljuwhuis in 1982 was gerestaureerd, werden de zolders daarvan het VKK-domein. Nog steeds organiseert de VKK hier zes tot acht keer per jaar een tentoonstelling waar het publiek uit Voorschoten en verre omtrek kennis kan maken met hedendaagse kunst van eigen leden en interessante gasten.

In het licht van de oude meesters

Museum Voorschoten exposeert werken van de oude meesters. Op de zolder laten de huidige leden zien hoe zij zich daardoor hebben laten inspireren. Sinds zaterdag 2 september staan elke vier weken andere beroemdheden in de schijnwerpers. De serie begint met Sierk Schröder, Hannie Bal en Willem Schrofer. Op 30 september volgen Bertus de Korte, Fanny Mazure, Willem Vis en Anne Westgeest en van 28 oktober t/m 19 november wordt de serie jubileumexposities besloten met een ode aan twee andere grote meesters van het eerste uur: Paul Citroen en Harm Kamerlingh Onnes.

Overige jubileumactiviteiten

De exposities vormen het hart van de jubileumviering. De VKK organiseert daarnaast dit najaar ook diverse andere activiteiten, zoals Kult4Kids voor leerlingen van de groepen 7 van de Voorschotense basisscholen, een lezing over de geschiedenis van de VKK door Fanny Mazure en een lezing over Harm Kamerlingh Onnes door Martin Seegers. De slotexposities maken bovendien deel uit van het programma van de Week van de Kunst in Voorschoten, die van 4 t/m 12 november wordt gehouden. Dan wordt samen met de winkeliers in het Hart van Voorschoten en Kunstgenootschap Vlietstreek ook een etalageroute en -wedstrijd georganiseerd.

Op de wesbsites van de Voorschotense Kunstkring en Museum Voorschoten verschijnt voortdurend nieuwe informatie over de feestelijkheden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.