FriDaily: voor het eerst is drinkbaar gemaakt zeewater een goedkoop alternatief

The Optimist 20 okt 2023 Samenleving

Een samenwerking tussen de Verenigde Staten en China heeft de goedkoopste en snelste manier ontwikkeld om zeewater te zuiveren.

Het prototype van het door zonne-energie aangedreven ontziltingsinstrument kan 4-6 liter schoon water per uur produceren. De ontwerpers geloven dat een grotere versie ervan een huishouden aan de kust het hele jaar door van water zou kunnen voorzien, mits er genoeg zon schijnt.

Slechts 3% van het water op aarde is zoet. Met die hoeveelheid hebben we als mensheid een populatie van ongeveer acht miljard bereikt.

Een team van het MIT en de Shanghai Jiao Tong University, geleid door onderzoekers van het MIT’s Device Research Laboratory, ontwikkelde een ontziltingsinstallatie ter grootte van een aktetas. Die instalatie maakt gebruik van “thermohaliene” circulatie vergelijkbaar met de oceaan zelf.

Thermohaliene circulatie wordt beschreven door NASA als de “Great Ocean Conveyor Belt”. Het treedt op wanneer water in de poolgebieden zouter wordt door verdamping en het smelten van zeewater.

Hierna dwingt het dichtere water zijn weg naar de diepten van de poolzeeën. Het  minder zoute, koudere water wordt vervolgens uit de diepten naar de tropische oceanen geduwd. In wezen is het een enorme stroming, maar een die veel langzamer beweegt dan door de wind aangedreven stromingen.

In het geval van de ontziltingsinstallatie circuleert het zeewater in wervelende kringen die, in combinatie met zonlicht, water laten verdampen. Het zout blijft achter terwijl de waterdamp wordt verzameld. Voor het eerst is het zo dat ontzilt water goedkoper gemaakt kan worden dan het zuiveren van bepaalde soorten kraanwater.

Voor kustgemeenschappen over de hele wereld met een enigszins beschikbaar overheidsbudget, heeft het product het potentieel om watertekorten aan te pakken. Alle componenten van de ontziltingsinstallatie zijn ontworpen voor een levensduur van 10 jaar.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie