Voor het eerst een kloppend kunsthart in Nederland

The Optimist 23 nov 2021 Gezondheid

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft als eerste in Nederland een volledig kunsthart geïmplanteerd bij een patiënt. Dit vervangt tijdelijk het zieke hart van de patiënt totdat een donorhart beschikbaar komt.

Succesvolle implantatie

De 54-jarige man die het hart begin november ontving, had last van ernstig hartfalen waardoor het wachten op een donorhart te lang zou duren. Door een verbeterde pompfunctie en bloedtoevoer van het kunsthart ervaart de man minder klachten. Twee dagen na de operatie kon de patiënt de intensive care verlaten.

Overbruggen van de wachttijd

De wachttijd voor een donorhart van gemiddeld drie tot vier jaar is voor mensen met zeer ernstig hartfalen te lang. Met dit kunsthart wordt deze wachttijd overbrugd. Daarnaast is de selectie voor een donorhart streng. Zo mogen mensen bijvoorbeeld geen onderliggende ziektes hebben. Met een kunsthart kunnen deze patiënten langer doorleven. Als blijkt dat een kunsthart veilig genoeg is, kan het zelfs ingezet worden als permanente vervanging.

Biologisch kunsthart

Het hart, gemaakt door de Franse fabrikant Carmat, bestaat uit twee hartkamers en vier biologische kleppen. Doordat de binnenkant van het hart is bekleed met weefsel uit een runderhart, zijn er geen zware medicijnen nodig die het afweersysteem onderdrukken. Dit vermindert de kans op infecties en is beter voor de weerstand.

Extern kastje

Uit de buik van de ontvanger van het kunsthart loopt een kabel naar buiten die vastzit aan een extern kastje en vier batterijen. Deze batterijen moeten twee tot drie keer per dag worden vervangen. De patiënt draagt de batterijen in een schoudertas van ongeveer vier kilo. Desalniettemin is het alternatief vaak erger. Waar de patiënt eerst een hoog overlijdensrisico had en nauwelijks kon lopen, kan hij zich nu verheugen om binnenkort weer op de fiets te stappen.

Wil je meer lezen over ontwikkelingen binnen de orgaantransplantatie? Onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) ontwikkelden recent een prijswinnende biokunstmatige nier. Hierover lees je meer in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie