Voel je een local in een vreemde stad. Onderzoekers vertellen hoe!

The Optimist 22 sep 2017 Samenleving

De meeste toeristen lopen al lang niet meer met een reisgids in hun hand door de straten van hun vakantiebestemming. Vooral nu we binnen de EU gebruik kunnen maken van onze eigen mobiele data is de plek van de reisgids ingenomen door de smartphone. Maar soms zijn beoordelingen op Tripadvisor van medetoeristen nét niet helemaal wat we zoeken. Dankzij het analyseren van een reeds bestaande app kunnen toeristen precies zien wat hot en happening is onder de ‘locals’.

Data analyseren van Instagram

IT’ers van de ITMO University in Sint Petersburg hebben een manier ontdekt waarbij Instragram kan helpen om een ‘locals-gids’ te maken. De onderzoekers analyseerden Instagramfoto’s uit hun eigen stad om achter verborgen pareltjes van de lokale bevolking te komen. Een speciaal algoritme zorgt ervoor dat er onderscheid is tussen geplaatste foto’s van locals en die van toeristen. Daarbij werden alleen de foto’s geanalyseerd die vorig jaar tussen februari en november op Instagram werden geplaatst. Dit zijn de maanden dat er minder toeristen zijn in Sint Petersburg.

Tijdens het onderzoek werden er zo’n 530.000 foto’s gesorteerd in vijf categorieën: theater en musea, restaurants en bars, interessante locaties in de stad, parken en overige. Wat bleek? Het Ice Palace, een ijshockeystadium en concerthal, is op Instagram populairder onder de locals dan het historische Mariinsky Theater waar Tchaikovsky zijn meesterwerken ten gehore bracht.

De reisgids van de toekomst

De onderzoekers presenteerden hun uitkomsten tijdens het International Conference on Computational Science. Volgens de onderzoekers kunnen de onderzoeksresultaten een nieuwe methode zijn om nieuwe toeristische trekpleisters in een grote stad te onthullen. Alexander Visheratin, hoofdonderzoeker van het eScience Institute van ITMO University, verklaart dat een doorsnee reisgids maar tien tot vijftien toeristische trekpleisters per stad vermeldt. ‘Maar locals weten veel meer. Door hun favoriete plekken te identificeren kunnen we een heel ander soort reisgids aanbieden.’

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.