The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
We scheppen braaf twee ons groente op tijdens het avondeten en eten twee stuks fruit per dag. Maar als het aan de onderzoekers van de Britse universiteit van Exeter ligt, komt daar nog een portie van twee uur groen bij per week.
Dat de natuur een positieve uitwerking heeft op onze gezondheid is steeds vaker de conclusie van wetenschappelijk onderzoek. Zo zou het stress verminderen en bijdragen aan herstel bij ziekte. Het onderzoek van de universiteit van Exeter laat zien dat twee uur per week in de natuur zijn al een aanzienlijk positief effect op de gezondheid heeft.
Iemand die dit effect kan beamen is Jolanda Maas, senior onderzoeker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. Aan radiozender Sublime vertelt zij dat ieder onderzoek naar het effect van groen aantoont dat het consequent bijdraagt aan herstel van stress en mentale vermoeidheid. Ze verklaart: ‘Vroeger moesten we overleven in een natuurlijke omgeving. En daarom roept een gunstige natuurlijke omgeving nog steeds positieve reacties in ons op. Denk dan aan een landschap met veel open plekken en water; in een dichtbebost gebied zouden we ons van nature minder prettig voelen. Daar is het immers lastig te zien of er een vijand of een wild dier aankomt.’
De helende kracht van de natuur is ook behandelaars niet onopgemerkt gebleven. Ziekenhuizen leggen groene wachtkamers aan, psychologen doen een wandelend consult door de natuur en bosbaden is een opkomende therapievorm.
Volgens Maas gebruiken de meeste mensen de natuur als ontspanning, maar kunnen we er bewust voor kiezen om er meer uit te halen bij stress of een slechte dag. ‘Op zo’n moment kun je tegen jezelf zeggen: hee wacht, nu moet ik gewoon even naar het park, of gaan tuinieren.’
Bron: SublimeSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties