Voeding met een lage GI. Waarom is dat goed?

Yildiz Celie 18 sep 2018 Gezondheid

Weinig mensen zegt het eigenlijk iets. De Glycemische Index (GI). We kunnen daaraan echter heel veel aflezen. Vooral wat gezond is voor ons lichaam en wat niet. Mensen zeggen wel eens ‘koolhydraten zijn niet goed’ of ‘ik moet koolhydraatarm eten’, maar dit is een misvatting. Het gaat erom welke koolhydraten je tot je neemt.

In de GI worden koolhydraten onderverdeelt in de langzame en snelle koolhydraten. Het zijn vooral de snelle koolhydraten die je beter kunt vermijden of in ieder geval het beste zo min mogelijk kunt eten. De GI geeft exact aan hoe snel koolhydraten worden verteerd in de darm en hoe snel deze worden opgenomen in ons bloed.

Voeding met een lage GI wordt daarbij langzaam opgenomen en voeding met een hoge GI snel. Oftewel voeding met een lage GI wordt langzamer verteerd. Je voelt je hierdoor langer verzadigd en je bent minder snel geneigd naar allerlei lekkers te grijpen; het effect van producten met een hoge GI. Bovendien zorgt eten met een hoge GI voor meer bloedsuikerpieken en schommelende bloedsuikers. Om die reden worden producten met een lage of gemiddelde GI ook aanbevolen aan mensen met diabetes. Maar ook om af te vallen is het helemaal geen verkeerde richtlijn. Het lijkt eigenlijk een beetje op het Mediterraans dieet.

Cijfers

Een lage GI is overigens kleiner dan 55, van 55 tot 70 is gemiddeld en groter dan 70 is hoog. Ook pure chocolade of noten van bijvoorbeeld basboernoten.nl hebben een lage GI. Het mooie van een lage GI is, dat sommige producten hierdoor een hogere verbranding hebben dan het aantal calorieën dat het product heeft. Denk hierbij aan selderij, olijven en broccoli. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je van pasta zelfs kunt afvallen. Volkoren of wit, het product heeft een index van respectievelijk 48 en 49 en scoort daarmee vele malen lager dan bijvoorbeeld couscous of aardappelen. De bereiding kan hierop overigens wel effect hebben. Frituren van aardappelen en dergelijke werken dan zeer nadelig.

Maar eigenlijk zijn de getallen niet eens zo van belang. Het gaat erom dat je weet welke producten een lage GI hebben. Maar welke producten hebben dan een lage GI? De schrijver van het boek Drink meer koffie, dr. Bertil Marklund, weet dit goed uiteen te zetten, samen met negen andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven.

Voeding met een lage Glycemische Index:

• aardbeien
• abrikozen (vers of gedroogd)
• appels
• bananen (onrijp)
• bessen (bijv. bramen, bosbessen, frambozen, kersen, vossenbessen, aalbessen)
• bonen (bijv. kidney-, soja-, boter- en sperziebonen)
• brood (bijv. meergranen, zuurdesem)
• chocolade, puur, 70%
• citroenen
• druiven
• erwten
• grapefruits
• havermout
• linzen
• noten, amandelen
• ontbijtgranen (bijv. all bran, bran flakes, muesli naturel)
• peren, perziken, pruimen
• pinda’s
• sinaasappels
• uien
• volkorenpasta
• yoghurt, naturel
• zilvervliesrijst

Dit overzicht komt uit ‘Drink meer koffie’

Drink meer koffie - Dr. Bertil Marklund
Drink meer koffie – Dr. Bertil Marklund
Drink meer koffie
Ondertitel: En 9 andere tips om lang, gezond en gelukkig te leven
Auteur: Dr. Bertil Marklund
Prijs: € 15,-
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021569130
Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

2 reacties op “Voeding met een lage GI. Waarom is dat goed?”

  1. Beste mensen,

    Dank artikel. Bij koude pasta en aardappelen slaat het zetmeel neer; frigidatie! word het niet verteerd in de maag maar in de darmen en is het dus meteen voeding voor de darmen! Of te wel pre biotica.

    Een aanrader is ook het boek van hoogleraar Hanno vd Pijl; diates maak je zelf beter.

    Good luckt / take care

  2. Ik houd het bij de adviezen van Kris Verburg. In zijn “Zandloper” staat natuurlijk (met het nodige hoe en waarom daarvan) ook de glycemische Index vermeld. Een lage GI. is vrijwel een noodzakelijke voorwaarde, wil je voeding gezond zijn, maar het is daartoe geen voldoende voorwaarde. Zo raadt hij yoghurt af, ook al zou dat (haast niet denkbaar tegenwoordig) yoghurt zonder suiker zijn. Hij verwijst naar de arts van de Japanse Keizer, die heeft bevonden (letterlijk zelf gezien, dat door middel van een door hem daartoe ontworpen camera), dat yoghurt de wand van maag en darmen beschadigt. Over allerlei ontbijtgranen (muesli en dergelijke) is hij ook niet te spreken; slechts havermout (nota bene met een toch wel nogal hoge G.I. van 55) kan bij hem (ruim) door de beugel, dat vanwege een unieke eigenschap. En zo kan ik doorgaan, maar ik schrijf dat (hier en waar ook) niet allemaal op; dat heeft Verburg al gedaan.

Geef een reactie