Vitamine D helpt tegen te veel zon

The Optimist 21 jul 2017 Gezondheid

Met de tropische temperaturen van eerder deze week neemt de kans toe dat je iets te lang in de brandende zon loopt. We hebben de beelden van roodverbrande wandelaars in de Nijmeegse vierdaagse kunnen zien. Vitamine D lijkt dan de oplossing.

We krijgen vitamine D uit de zon en dezelfde vitamine kan zonneverbrandingsschade van de huid helpen herstellen. Het nemen van supplementen na het zonnen helpt tegen roodheid, zwelling en ontsteking, hebben onderzoekers ontdekt. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen en er zijn hoge doses vitamine D nodig voordat een positief effect merkbaar is. Proefpersonen van het onderzoek zagen ontsteking van de huid drastisch verminderen na slechts 48 uur, aldus onderzoekers van de Case Western Reserve University.

Vitamine D stelt activiteit in de genen in werking die de schade aan de huid helpt herstellen. De proefpersonen met de hoogste bloedspiegels van de vitamine bleken niet alleen de grootste bescherming, maar ook de snelste genezing te laten zien.
Volgens onderzoeker Kurt Lu helpt vitamine D om beschermende barrières in de huid te stimuleren door ontstekingen snel te verminderen. ‘We hadden niet verwacht een bepaalde hoge dosering vitamine D niet alleen in staat was om de ontsteking te onderdrukken, maar dat het daadwerkelijk ook het herstel van de huid activeert, aldus Lu.

Bron: WDDTY
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.