Vitamine B12 blijkt van grotere invloed op alles om ons heen

The Optimist 25 sep 2017 Natuur & Milieu

Vitamine B12 is een stofje dat door slechts een paar soorten bacteriën wordt aangemaakt. Maar bijna alle bacteriën ter wereld hebben B12 nodig om goed te functioneren. Zo stuurt B12 genen en enzymen aan die betrokken zijn bij het bouwen van DNA en eiwitten. Het kost een bacterie veel energie om vitamine B12 aan te maken. Hiervoor zijn namelijk meer dan dertig biochemische stappen nodig. Dit is een teken dat de stof erg waardevol is en een grote invloed heeft om verschillende functies. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat B12 een veel grotere invloed heeft dan we dachten.

Onderzoek met lookalike van vitamine B12

Tijdens het onderzoek werd de bacterie Halomonas sp HL-48 gebruikt. Dit is een van de bacteriën die vitamine B12 produceert. De wetenschappers ontwikkelden voor het onderzoek een lookalike van vitamine B12. Deze chemische dubbelganger werkt hetzelfde als de natuurlijke stof, maar kon nauwkeuriger gevolgd worden in levende cellen. Op deze manier zagen de onderzoekers precies waar B12 actief is. Hierdoor kon de aanwezigheid en het belang van B12 worden aangetoond.

De onderzoekers vonden in de halomonas-bacterie interacties tussen B12 en 41 verschillende eiwitten. Zij ontdekten dat B12 cruciaal is in de regulatie van folaat, ubiquinon (Q10) en methionine. Deze stoffen zijn onmisbaar voor microbiële cellen om energie te maken, eiwitten te bouwen, DNA te herstellen en om te groeien. Vitamine B12 stuurt ook, afhankelijk van of het dag of nacht is, instructies naar genen. Ook werd ontdekt dat B12 helpt bij het vormen van microbiële gemeenschappen, alomtegenwoordige structuren met grote invloed op de energie- en voedselproductie, menselijke gezondheid, het milieu en vele andere processen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.