Visafval geschikt voor nagellak en brandstof

The Optimist 19 jul 2017 Natuur & Milieu

Visdelen die normaliter weggegooid worden, kunnen volgens Memorial University of Newfoundland’s professor Kelly Hawboldt gebruikt worden voor nagellak en andere producten. Dit blijkt uit onderzoeken in samenwerking met het Ocean Frontier Institute, waar gekeken wordt naar waardevolle stoffen in vis en schelpdieren.

Volgens het onderzoeksteam wordt er op het moment nog veel weggegooid, terwijl er veel waardevolle bestanddelen in zitten waar van alles mee gemaakt kan worden, zoals brandstof, strooizout voor wegen en zelfs nagellakstoffen. Het enige probleem is dat er nog gekeken moet worden naar hoe je deze stoffen duurzaam en economisch kunt extraheren.

Vooral visolie is een goed onderdeel voor nagellak. Het afval, en dan met name de eiwitten, kunnen gebruikt worden als diervoeder. Door het afval te malen kan het gebruikt worden als absorptiemiddel of strooizout tegen ijzel en gladheid. De schelpen worden door een van Hawboldts teamleden nu al gebruikt voor het maken van nagellak.

De uiteindelijke producten zijn wel regio-afhankelijk, omdat niet iedere verwerkingsinstallatie in een gebied op het noodzakelijke niveau kan werken. Het produceren van visolie tot eetbare olie heeft bijvoorbeeld veel kwaliteitsbewaking nodig van de verwerker. Hiervoor zijn bepaalde arbeidsomstandigheden nodig die niet in elk land geboden worden.

Er zit toekomst in de ontwikkeling van nagellak op basis van visdelen. Als het nu al in een laboratorium gemaakt kan worden, dan kan het mogelijk ook in fabrieken geproduceerd worden. Daarnaast krijgt de visserij ook nog een boost. Zij kunnen op deze manier geld verdienen met afval. Ook milieuproblemen lossen we hiermee deels op.

Bron: CBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.