Virtual reality spel helpt wetenschappers met onderzoek naar dementie

The Optimist 15 sep 2017 Gezondheid

De technologie ontwikkelt zich razendsnel en draagt steeds vaker bij aan het opsporen van ziektes. Zo werd eerder al gemeld dat het maken van een selfie alvleesklierkanker kan opsporen. Met het spelen van het nieuwe virtual reality spel Sea Hero Quest worden wetenschappers nu geholpen met hun onderzoek naar de symptomen van dementie.

Eerste virtual reality spel ter wereld in zijn soort

Sea Hero Quest is het eerste virtual reality spel ter wereld waarbij iedereen wetenschappers kan helpen in de strijd tegen dementie. Met het spel wordt er gebouwd aan het grootste onderzoek naar dementie ooit, met nog meer cruciale en gedetailleerde inzichten over het ruimtelijke navigatievermogen van de mens. Het spelletje Sea Hero Quest is namens Deutsche Telekom ontwikkeld door Saatchi & Saatchi London en gameontwikkelaar Glitchers. Onderzoekspartijen van het project zijn o.a. University College London, University of East Anglia en Alzheimer’s Research. Sea Hero Quest verzamelt anonieme informatie over hoe mensen navigeren. Nadat de gegevens zijn verzameld, worden ze door wetenschappers van UCL uitgepakt en geanalyseerd. Wanneer er twee minuten gespeeld wordt met het spel, staat dit volgens de ontwikkelaars gelijk aan vijf uur labonderzoek.
Bij de ontwikkeling van Sea Hero Quest is intensief samengewerkt door de gameontwikkelaars en wetenschappers en is daardoor een goede combinatie van wetenschap en gaming. Elk level van het spel moet waardevolle inzichten opleveren voor de wetenschap maar tegelijkertijd ook leuk en ontspannend blijven.

Inzicht krijgen in eerste symptomen van dementie

Een van de eerste symptomen van dementie is het verlies van het vermogen om door een omgeving te kunnen navigeren. Met Sea Hero Quest krijgen wetenschappers inzicht in de navigatievaardigheden van de mens. Eerder kon het spel al gespeeld worden op de mobiele telefoon. Dit zorgde voor veel basisinformatie over het ruimtelijke navigatievermogen. Omdat virtual reality zo intuïtief is, kunnen er nu nog meer subtiele en gedetailleerde reacties, zoals oogbewegingen, worden vastgelegd. Spelers van het virtual reality spel met een slechte navigatie hoeven zich geen zorgen te maken, dit betekent namelijk niet gelijk dat je meer kans hebt op dementie.

Bron: Sea Hero Quest
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.