Vind houvast in het onbekende

The Optimist 13 apr 2020 Samenleving

In tijden van crisis worden al onze zekerheden vloeibaar. Kunstenaars, cultuurmakers en creatieve ondernemers weten als geen ander hoe je houvast vindt in het onbekende. Daarom geven zij scholieren les in onzekerheidsvaardigheid.

Kunstenaarscollectief The Turn Club is begonnen met een Academie voor Onzekerheidsvaardigheid. Ervaren kunstenaars, musici en creatieve ondernemers, zoals Anoek Nuygens, Marjolijn van Heemstra, Ruben Jacobs en Sjoerd Wagenaar gaan hierbij in gesprek met een groep scholieren over de vragen ‘Wat leer je niet op school?’, ‘Hoe ga je om met intimiderende vrijheid van het witte canvas?’ en ‘Hoe word je onzekerheidsvaardig?’.

Zoektocht naar waarde

Voor het collectief is de crisis aanleiding om van de nood een deugd te maken. CKV-docenten zitten met hun handen in het haar: hoe geef je les in handvaardigheid, theater en muziek als scholieren thuis zitten? Bovendien worden scholieren geconfronteerd met onzekerheid in schoolwerk, plannen en vooruitzichten. Toch zullen ze in hun leven vaker te maken krijgen met situaties die open, onduidelijk en onoverzichtelijk zijn. Ook de experts op dit gebied, de podiumkunstenaars, zitten thuis. ‘Lessen onzekerheidsvaardigheid zijn juist relevant’, zegt Merlijn Twaalfhoven, componist en oprichter van The Turn Club. ‘Gesprekken over onbestemde gevoelens van verwarring worden omgedraaid naar een zoektocht naar waarde en schoonheid in een tijd van corona. De les eindigt in een creatieve opdracht: neem ons mee naar een wereld waarin jij zou willen leven.’

Bron: The Turn Club
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie