Vijf voordelen van verveling

The Optimist 26 jan 2021 Samenleving

Onze levens zijn tegenwoordig continu druk en we zijn het niet meer gewend af en toe helemaal niets te doen. Nu de lockdown is verlengd en de mogelijkheden beperkt zijn, kan de verveling toeslaan. Maar wist je dat een beetje lanterfanteren helemaal zo slecht nog niet is?

Verveling maakt je creatiever

Je staat onder de douche en plotseling krijg je een fantastisch idee. Herkenbaar? Voor je brein is het belangrijk af en toe gewoon even te lummelen, zo krijgt je geest de ruimte voor creativiteit. Een activiteit waarbij je hersenen niet veel hoeven te werken zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Je voelt je rustiger en gelukkiger

Mail, WhatsApp, Facebook en Instagram: met de komst van de smartphone en sociale media staan we altijd “aan”. Steeds meer mensen ondervinden hier psychische klachten als depressies, angstgevoelens en burn-outs van. Met name jongeren zijn gevoelig voor de druk die sociale media met zich meebrengen. Het wegleggen van je telefoon haalt de onrust weg, waardoor je kalmer en gelukkiger bent.

Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Een moment van niks doen kan perfect gebruikt worden voor reflectie. Hoe voel je je? Waar hecht je waarde aan in je leven? Wat wil je bereiken op persoonlijk en professioneel gebied? Het nadenken over deze vragen brengt je dichter bij jezelf en waar je staat in het leven.

Je kunt je beter concentreren

Om je concentratievermogen een oppepper te geven, kun je jezelf het beste afzonderen in een prikkelarme omgeving. Zo is een werkpauze in de natuur ideaal, omdat er weinig prikkels zijn om te reageren en je brein weinig anders dan niks kan doen. Bij een lage breinactiviteit kunnen de hersenen overschakelen op dagdromen en zelfreflectie, waardoor het concentratievermogen tijd heeft om te herstellen.

Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Kies eens voor jezelf, zodat je daarna meer aan een ander kunt geven. We zijn geneigd overal ‘ja’ op te zeggen, waardoor er weinig tijd overblijft om te ontspannen. Dit zijn juist belangrijke momenten om jezelf op te laden en aan je zelfvertrouwen te werken. Door af en toe voor je uit te staren, een bad te nemen of een boek te lezen laad je jezelf op en kun je je met hernieuwde energie weer op anderen richten.

Bron: Gezondheidsnet
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie