Het belang van water drinken: 5 redenen

The Optimist 6 okt 2023 Gezondheid

We zitten middenin een mooie nazomer. Vooral wanneer je veel zweet, is het noodzakelijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Waarom is water drinken eigenlijk zo belangrijk? Ook leggen we uit waarom je het best kiest voor kraanwater, gefilterd of gevitaliseerd water (in plaats van gebotteld water). Voor je gezondheid en het milieu!

Vijf redenen om voldoende water te drinken

Wist je dat je lichaam voor meer dan zeventig procent uit water bestaat? Het is dan ook best logisch dat wanneer je niet zou drinken, al na een dag last krijgt van de eerste uitdrogingsverschijnselen.

  1. Water is de eerste primaire levensbehoefte

Water is voor ons het allerbelangrijkste om te kunnen overleven. Daarom kiezen veel mensen voor een waterfilter kopen. Dit is een mooie oplossing voor wanneer calamiteiten ontstaan waardoor we het uit de kraan niet meer kunnen drinken. Overigens is dit niet de enige reden om water te filteren. Want ook al is ons drinkwater in Nederland schoon en van hoge kwaliteit, de aanwezigheid van eventuele reststoffen kan niet helemaal voorkomen worden. Denk hierbij aan minuscule deeltjes van chemische stoffen, hormoonverstoorders en medicatie.

  1. Water is een voedingsstof voor vele lichaamsprocessen

Bij veel belangrijke processen heeft je lichaam water nodig. Zo reguleert het bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur. Voldoende water is dus essentieel voor een goede gezondheid. Vooral voor het functioneren van je nieren waardoor afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten.

  1. Water verbetert de stoelgang

Wanneer je te weinig water drinkt, kun je last krijgen van obstipatie oftewel verstopping. Je dikke darm heeft namelijk vocht nodig om in beweging te blijven. Ook de gezonde stoffen die we binnenkrijgen via voeding worden beter opgenomen wanneer we voldoende water drinken.

  1. Water voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten

Hoofdpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken. Boosdoeners zijn bijvoorbeeld stress, hormonen of griep. Maar ook tekort aan vocht kan een oorzaak zijn. Voldoende water drinken verlicht of voorkomt zelfs in sommige gevallen hoofdpijn.

  1. Water is positief voor je energie en hersenfunctie

Last van vermoeidheid? Water is een eenvoudige remedie. In water vinden namelijk energiereacties plaats. Hierdoor wordt je uithoudingsvermogen, brandstof en spieropbouw gestimuleerd. Lichte uitdroging kan daarnaast meerdere aspecten van de hersenfuncties aantasten. Zo beïnvloedt te weinig water drinken je humeur en concentratie. [1]

Hierom kies je kraanwater boven gebotteld water

In Nederland drinken we jaarlijks bij elkaar honderden miljoenen liters verpakt water. Dit zit meestal in plastic flesjes. Maar wist je dat dit water soms precies dezelfde bron heeft als kraanwater? Zoals de flessen van Sourcy en Bar-le-Duc. Dit is feitelijk hetzelfde water dat gewoon uit de kraan komt in de provincie Utrecht. Daarbij moet drinkwater uit de kraan ook nog eens aan strengere eisen voldoen dan bijvoorbeeld het water dat in flessen wordt verkocht in de supermarkt. Voorverpakt drinkwater kopen, is daarom totaal overbodig.

Gebotteld water is niet alleen duur, het is ook erg milieuonvriendelijk. Voor de productie en transport van een waterfles is volgens het KWR maar liefst 160 liter olie nodig. Bij het gebruik van plastic flessen komen ook microplastics vrij. Deze komen al in het water zodra je de dop van een flesje opendraait. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze deeltjes schadelijk kunnen zijn voor ons gezondheid. Je kunt daarom beter geen water uit plastic flesjes drinken en deze al helemaal niet in de zon leggen of hergebruiken.

Water filteren en vitaliseren

Fabrikanten in het Westen ontwikkelen waterfilters die alleen water filteren op eventuele reststoffen. Fabrikanten in Japan en Zuid-Korea hebben hier een andere zienswijze over. In deze landen zijn ze meer bezig met de algehele gezondheid voor lichaam en geest. Ze kijken namelijk naar hoe water zich in de natuur gedraagt. Hoe wordt het gefilterd, hoe neemt het mineralen op en hoe wordt het gevitaliseerd? Met een waterfilter wordt dit proces zoveel mogelijk nagebootst.

Oftewel, voldoende water drinken is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Kraanwater verdient de voorkeur boven gebotteld water vanwege milieuvriendelijkheid, terwijl gevitaliseerd water benadrukt hoe water in natuurlijke processen een belangrijke rol speelt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie