Vijf innovatieve startups. Wie wint de race?

The Optimist 9 okt 2019 Natuur & Milieu

Vijf startups deden mee aan de duurzaamheidscompetitie van de Postcode Loterij, waaronder Field Factors uit Delft. De Nederlandse startup stond op 3 oktober in de finale bij de Green Challenge 2019 met startups uit Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden. De Zweedse Sofie Allert won de eerste prijs. Zij bedacht een algenfabriek, onder meer voor de ontwikkeling van efficiëntere zonnepanelen.

De Nederlandse Karina Peña, CEO van Field Factors, ontwikkelde een circulair systeem voor duurzaam (regen)watermanagement in de stad. Hoewel het bedrijf niet in de prijzen viel, zijn zij net als de andere vier finalisten, verzekerd van tenminste 100 duizend euro. De winnaar ontving 500 duizend euro en de runner-up 200 duizend.

Naast het prijzengeld krijgen alle finalisten toegang tot de Green Challenge DeepDive: een programma van zes maanden waarin de startups ondersteuning en coaching krijgen in het verder brengen van hun onderneming. De loterij organiseert de internationale competitie dit jaar voor de dertiende keer vanuit haar ideaal voor een groenere wereld.

De vijf startups op een rij:

Winnaar: efficiëntere zonnepanelen met algen
In donkere en koude zeeën groeien diatomeeën: algen die een omhulling ontwikkelen met unieke eigenschappen om te kunnen overleven in een donkere omgeving. Het materiaal is van nature ontworpen om licht efficiënt op te vangen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het efficiënter maken van zonnepanelen. Ook heeft het materiaal een hydraterende en reinigende werking, waardoor het kan worden ingezet als natuurlijk ingrediënt voor verzorgingsproducten. Sofie Allert is CEO en oprichter van Swedish Algae Factory: het enige bedrijf ter wereld dat deze algen op grote schaal kweekt.

Runner-up: schakelinstallatie vrij van broeikasgassen
Een gas-geïsoleerde schakelinstallatie (GIS) is een essentieel onderdeel van elk elektriciteitsnet. Bestaande schakelinstallaties maken gebruik van SF6, een broeikasgas 23.500 keer sterker en schadelijker dan CO₂ is. Fabian Lemke, medeoprichter en managing director van de Duitse startup nuventura, heeft zich samen met zijn team als doel gesteld om deze schakelinstallaties te vervangen en het krachtige broeikasgas SF6 uit te bannen. Zij ontwikkelden een nieuwe schakelaar die simpelweg op lucht werkt en vrij is van SF6. Met nuventura zetten zij zich in voor een efficiënte en duurzame wereldwijde energiesector.

Nederlandse held: circulair systeem voor (regen)waterbeheer
Regenwater wordt veelal afgevoerd, terwijl zoetwater één van de belangrijkste grondstoffen op aarde is. Om deze verspilling tegen te gaan ontwikkelde Field Factors, samen met haar team Bluebloqs, een circulair systeem voor duurzaam (regen)watermanagement in de stad. Regenwater wordt opgevangen en in de Bluebloqs gezuiverd zodat het op een later moment gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld irrigatie. Field Factors’ missie is om regenwater nuttig te gebruiken, met de natuur als uitgangspunt.

Sterk vervuild water gezuiverd op basis van zonne-energie
Een gemiddeld zonnepaneel zet slechts zo’n 15 procent van de zonnestraling om in elektriciteit. De rest van de ingevoerde energie komt vrij als warmte, en wordt verspild. Louise Bleach, Business Development Manager, en haar team (Groot-Brittannië) ontwikkelden Desolenator: een technologie die gebruik maakt van de restwarmte van het zonnepaneel om vervuild of zout water te verwarmen. De condens van de gedestilleerde waterdamp wordt vervolgens opgevangen, waardoor er drinkwater ontstaat.

Kosteneffectieve batterij voor het opslaan van wind- en zonne-energie
Om de markt voor wind- en zonne-energie verder te kunnen uitbreiden en het gebruik van fossiele brandstoffen en CO₂-uitstoot binnen de energiemarkt verder terug te dringen, is een kosteneffectieve batterij nodig. Lars Jacobsson, CEO en oprichter van het Zweedse TEXEL Energy Storage, ontwikkelde met zijn team de TEXEL-batterij. Deze bevat geen zeldzame of zware metalen, is 100 procent recyclebaar en is tot 90 procent goedkoper dan andere technologieën voor het opslaan van wind- en zonne-energie.

Lees ook: Zeewier, een plant met zeer veel potentie

Bron: Green Challenge

Reacties

Geef een reactie