Vierdaagse werkweek is beter voor mens en milieu

The Optimist 31 mei 2021 Samenleving

We zagen de files en de uitstoot drastisch afnemen toen veel mensen thuis gingen werken. Britse onderzoekers stellen nu dat een vierdaagse werkweek zodanig goed is voor het milieu, dat daarmee de klimaatdoelstellingen met relatief gemak gehaald kunnen worden. En dat gaat allemaal zonder inkomensverlies.

CO2-afname

De milieuorganisatie Platform London en de 4 Day Week Campaign voerden het onderzoek uit. Uit hun rapport blijkt dat de uitstoot van het VK in 2025  met 127 miljoen ton zou verminderen. Dit is een daling van meer dan 20 procent. Voor de beeldvorming: dit komt overeen met het van de weg halen van het hele particuliere wagenpark van het land. Het rapport stelde tevens vast dat een verkorting van de werkuren het energieverbruik op de werkplek zou verminderen en de transportemissies zou reduceren door afname van het woon-werkverkeer. Een andere conclusie betreft de invulling van de extra vrije dag. Het blijkt dat mensen dan meer “koolstofarme” activiteiten gaan ondernemen die ze leuk vinden.

Gezondheid

De kortere werkweek heeft de afgelopen jaren aan kracht gewonnen bij economen, bedrijven en sommige politici. Zo kondigde Unilever afgelopen december een vierdaagse-werkweekproef van een jaar aan voor hun werknemers in Nieuw-Zeeland. De regeringen van Spanje en Schotland lanceerden proefprogramma’s op nationaal niveau. Voorstanders zeggen dat het verminderen van werkuren banen creëert, de mentale en fysieke gezondheid van mensen verbetert en gezinnen en gemeenschappen versterkt.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie