Vier simpele oplossingen om Nederlandse boeren en telers te helpen

The Optimist 15 aug 2018 Economie

De recente aanhoudende droogte is voor Nederlandse boeren en telers een zware en onzekere tijd. Gelukkig heeft de overheid besloten om praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen. Maar om boeren en telers te helpen kunnen wij als consument ook iets doen.

Supplementenanalist en wellnesscoach Carola de Vries-de Wit bedacht enkele oplossingen die wij consumenten kunnen toepassen. In eerste instantie stond ze er niet eens bij stil dat boeren en telers in de problemen konden komen met hun afnemers, zoals supermarkten en de consument.

‘De kwaliteit van veel groenten en fruit is ineens ontoereikend met als gevolg dat supermarkten de producten niet meer willen verkopen’, zegt ze. Ze wordt geconfronteerd met acties van telers die hun producten gratis weggeven, omdat hun pruimen te klein zijn en omdat snacktomaatjes rimpeltjes en deukjes bevatten. Opbrengsten van ondernemers lopen terug en supermarkten kiezen voor leveranciers van buiten Europa.

‘Tijdens mijn analysewerk van niet-Europese voedingsproducten moet ik altijd goed opletten op het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen, omdat deze nog volop worden gebruikt en gevaarlijk zijn voor je gezondheid’, legt ze uit. In de Europese landbouw zijn deze gelukkig al verboden, maar via onder meer supermarkten en online verkopen kunnen de schadelijke pesticiden weer op je bord belanden. Denk aan ananassen uit Costa Rica, tomaten uit Marokko of boontjes uit Kenia.

Ze geeft daarom vier tips om onze boeren en telers te helpen:
1. Wees minder kritisch op het uiterlijk van groente en fruit; het gaat om de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt
2. Koop de producten van boeren en telers bij jou in de buurt
3. Koop in de supermarkt Europees groenten en fruit
4. Laat je supermarkt weten dat je de EU verboden stoffen niet via de import alsnog op je bord wilt krijgen door ze een e-mail te sturen via Foodwatch.

Bronnen:
De Rijksoverheid
NOS.nl
De Telegraaf
NH Nieuws
Foodwatch

Deze bijdrage is mede mogelijke gemaakt door Carola de Vries-de Wit van adviesbureau BeslisZelf

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Vier simpele oplossingen om Nederlandse boeren en telers te helpen”

Geef een reactie