Vier dagen vol evenementen in Den Haag voor Prinsjesdag

The Optimist 7 sep 2017 Samenleving

Op de derde dinsdag van september is het zoals ieder jaar weer Prinsjesdag. Naast traditiegetrouw, houden we in Nederland ook van vernieuwing en een goed feestje. Daarom worden de festiviteiten rondom Prinsjesdag dit jaar uitgebreid tot vier dagen vol evenementen in Den Haag. Van 16 tot en met 19 september valt er van alles te beleven in onze hofstad.

De geschiedenis van Prinsjesdag

Al sinds de zeventiende en achttiende eeuw wordt de term Prinsjesdag gebruikt. Aanvankelijk was dit voor de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Prinsjesdag zoals we die nu kennen, al zij het in een iets andere vorm, vindt sinds 1814 plaats. De dag heeft van oudsher grondwettelijk vastgelegen, maar is in de loop der tijd wel van dag veranderd. Sinds 1887 is dit de derde dinsdag van september. Tot 1983 was in de grondwet vastgelegd dat op deze dag de opening van de zitting der Staten-Generaal plaatsvond. Tegenwoordig wordt deze datum gehandhaafd als de dag dat de troonrede wordt uitgesproken.

Ceremonieel karakter

Traditiegetrouw vindt er op Prinsjesdag een minutieus vastgelegde ceremonie plaats. Deze begint met de koninklijke stoet, waar naast de Koning en andere belangrijke leden van het Koninklijk Huis ook een hoop militaire regimenten aan deelnemen. De stoet trekt van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, alwaar de koning de troonrede uitspreekt. Na afloop trekt de stoet weer terug naar Paleis Noordeinde waar de balkonscène plaats heeft. Deze vaste onderdelen zijn veelal tot in detail vastgelegd.

Evenementen in de binnenstad van Den Haag

Maar Prinsjesdag is ondertussen veel meer dan de optocht van de Gouden cq. Glazen Koets met koning Willem-Alexander en koningin Maxima, de troonrede in de Ridderzaal en de balkonscène bij Paleis Noordeinde. De festiviteiten beginnen al op zaterdag 16 september met onder andere de Prinsjesmarkt en PrinsjesHatwalk, een modeshow met hoeden. Op de zondag is er vooral een hoop muzikaal entertainment en cabaret. De grootste publiekstrekker op de maandag is de spectaculaire strandoefening van de Cavalerie Ere-Escort. Op dinsdag is natuurlijk de grote dag zelf.

Bekijk het volledige programma van Prinsjesdag op de website van Den Haag Marketing.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.