Vertrouwen in de toekomst van waterbeheer

The Optimist 7 dec 2018 Natuur & Milieu

Een biologische zuiveringstechniek die ervoor zorgt, dat water zo goed gezuiverd wordt dat zelfs de kleinste medicijnresten eruit verdwijnen? De ‘New Hart’-zuivering won de Waterinnovatieprijs 2018 naast vier andere winnaars.

Waterschappen zijn altijd op zoek om waterbeheer beter, goedkoper en duurzamer te maken. Daarom riepen de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) de Waterinnovatieprijs in het leven. Dit jaar ontvingen zij 123 innovatieve oplossingen voor het toekomstige waterbeheer van Nederland. Vier daarvan werden op 29 november uitgeroepen tot winnaar.

Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was voor het derde jaar op rij juryvoorzitter bij de prijs en was blij verrast over het hoge niveau van de inzendingen. Ze zegt: ‘Als jury was het een feest om alle innovatieve ideeën voorbij te zien komen. Een keuze voor de genomineerden en winnaars was dan ook een hele kluif, maar we staan volledig en unaniem achter de keuzes. Met ideeën en projecten zoals deze winnaars heb ik vertrouwen in de toekomst van het waterbeheer in Nederland. De Waterinnovatieprijs bewijst dat de kennis, creativiteit en innovatiekracht om de grote uitdagingen van deze tijd aan te kunnen volop aanwezig zijn.’

De Waterinnovatieprijs 2018 werd uitgereikt aan de volgende vier innovaties in de categorieën Waterveiligheid, schoon water, voldoende water en circulaire economie:

De ‘New Hart’-zuivering – Winnaar Schoon water

Komende jaren moeten waterschappen miljoenen investeren in extra zuiveringsstappen om medicijnresten uit effluent ofwel het reeds gezuiverde afvalwater te verwijderen. De uitdagingen waarvoor de waterschappen staan, zijn lastig te integreren in de bestaande biologische zuiveringsconcepten, waarbij een effluent wordt geproduceerd dat maar net voldoende is om te lozen, maar zeker niet goed genoeg is voor hergebruik. De ‘New Hart’- zuivering van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN verwijdert in een keer al deze stoffen en zet die om in groen aardgas. De ‘New Hart’-zuivering maakt hiervoor gebruik van een combinatie van fysisch-chemische technieken, waaronder geavanceerde membraantechnieken.

Boeren aan het roer – Winnaar Voldoende water

In veenweidegebied daalt de bodem doordat het grondwaterpeil in de zomer ver onder het oppervlaktepeil zakt. Door de veenbodem vochtig te houden, wordt de bodemdaling geremd. In deze praktijkproef van het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden sturen boeren zelf, via drukdrainage per perceel, op een stabiele grondwaterstand. Niet te droog en niet te nat, met als hoofddoel bodemdaling te remmen. Omdat de boeren zelf het gewenste grondwaterpeil instellen, levert hen dit veel inzicht op in de grondwaterstand in het perceel. Daardoor wordt ook het water- en bodembewustzijn verhoogd.

Grofzandbarrière – Winnaar Waterveiligheid

De grofzandbarrière van waterschap Rivierenland en Deltares laat het grondwater onder de dijk wel doorstromen, maar belemmert het uitspoelen van het fijne zand uit de kern van de dijk. Zo wordt bezwijken van de dijk voorkomen. Tot voor kort moest op locaties met weinig ruimte langs de dijk een beschermingsconstructie van beton, staal of kunststof worden aangelegd. Dat is met de grofzandbarrière niet meer nodig, waardoor veel kosten worden bespaard.

Super Local – Winnaar Circulaire economie

Het Super Local-project van Waterschapsbedrijf Limburg heeft als doel op een schaal van 125 woningen in Kerkrade de waterkringloop zo volledig mogelijk te sluiten. Regenwater wordt opgevangen, gebufferd en gezuiverd tot drinkwater. Afvalwaterstromen worden gescheiden, zwart water wordt op hyperthermofiele wijze vergist tot meststof en het grijze water wordt gezuiverd tot waswater. Met dit concept is het mogelijk om regenwater direct te benutten, zodat het niet in het riool terechtkomt. Daarnaast zijn er buffers beschikbaar om regenwateroverlast te voorkomen en de drinkwaterpiek in droge perioden op te vangen.

Koningshoeven NextGen – Winnaar Publieksprijs

‘Geen druppel water zal het terrein verlaten, anders dan in de vorm van bier.’ Dat is de ambitie van de trappistenbrouwers van de Abdij OLV Koningshoeven. Al jaren heeft de Abdij de wens om water op het terrein te houden, circulair te maken en nuttig te hergebruiken. Waterschap De Dommel wil daarnaast graag experimenteren met nieuwe waterzuiveringsconcepten, proeftuinen voor de toekomstige waterketen. De Abdij en het waterschap hebben elkaar gevonden en samen realiseren ze een ontwerp voor een nieuwe generatie waterbehandelingsconcepten.

In de nieuwste uitgave van The Optimist, met als thema ‘De geest van water’, kun je meer lezen over water. Je koopt hem hier in de webshop of bij de boekhandel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie