Verkoudheid in de ban door uitschakelen eiwit

The Optimist 23 sep 2019 Gezondheid

Het uitschakelen van een specifiek eiwit in onze cellen kan de mens wellicht beschermen tegen verkoudheid en andere virale ziekten. Onderzoekers van de Stanford University deden deze bevindingen in menselijke celstructuren en in muizen.

Door het eiwit SETD3 uit te schakelen kan een breed scala aan virussen niet meer verspreiden. Dit publiceerde het wetenschapstijdschrift Nature Microbiology half september. De methode hielp om verkoudheden aan te pakken; de rhinovirussen, waarvan al zeker 160 soorten bekend zijn. En tegen enterovirussen, veroorzakers van onder meer het poliovirus, hersenontsteking en myocarditis, een acute hartspierontsteking.

Hoofdonderzoeker en -docent microbiologie en immunologie aan de Stanford University Jan Carette werd tot deze ontdekkingen gestimuleerd door zijn oma. ‘Ze zei altijd: “Als je zo slim bent, waarom bedenk je dan geen remedie voor de gewone verkoudheid?”. Nu hebben we een manier om dat te doen’, zegt Carette.

Duizendvoudig

De universiteit gebruikte een gekweekte lijn van menselijke cellen om besmettingen in kaart te krijgen. Door genen uit te schakelen en daar verschillende virussen op los te laten, ontdekten de wetenschappers welk gen interactie had met het eiwit SETD3. Vervolgens lieten de onderzoekers het eiwit weg of schakelden het uit.

Onderzoekers zagen een duizendvoudige vermindering van virale vermenigvuldiging in menselijke cellen zonder SETD3. Bij het uitschakelen van de SETD3-functie in menselijke cellen van de luchtwegen, die waren geïnfecteerd met verschillende rhinovirussen, was dit een honderdvoudige vermindering.

Op muizen

Muizen die werden gefokt zonder het eiwit SETD3 en twee verschillende enterovirussen kregen toegediend, bleken ongevoelig voor een verlammende hersenontsteking. Ook als de muizen kort na de geboorte de virussen kregen. Carette: ‘In tegenstelling tot normale muizen, waren de SETD3-deficiënte muizen volledig onaangetast door het virus. Het was het virus dat dood in het water was, niet de muis.’

Lees ook: Onderzoek naar eiwitten brengt genezing Alzheimer dichterbij

Bron: Stanford University
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie