Vergeten elektronica is verborgen goud

The Optimist 27 mei 2025 Natuur & Milieu

Jij hebt ze vast ook in huis, die rommellades waar alles in verdwijnt: oude telefoons, verdwaalde opladers, USB-sticks uit de tijd van Hyves of misschien zelfs nog een mp3-speler die je ooit op vakantie in Italië kocht. Zonde? Absoluut. Want daar liggen waardevolle grondstoffen te verstoffen. En je bent niet de enige: Nederlanders behoren tot de wereldtop als het gaat om e-waste.

Elektronisch afval: klein spul, groot probleem

Nederlanders zorgen gemiddeld voor tientallen kilo’s elektronisch afval per persoon per jaar. Daarmee staan we in de wereldwijde top 3 van e-waste veroorzakers. En dan hebben we het niet alleen over afgedankte koelkasten of kapotte flatscreens, maar vooral over de kleine apparaten; smartphones, routers, elektrische tandenborstels, oude e-readers… alles met een stekkertje of batterij dus.

Waarom is dat erg? Omdat deze apparaten vol zitten met waardevolle materialen zoals goud, zilver, lithium en kobalt — zeldzame grondstoffen die eindig zijn. Of beter gezegd: eindig én oneerlijk verdeeld. Want wie dacht dat winning netjes en duurzaam verloopt, heeft het mis. Het delven van deze materialen gaat vaak samen met milieuvervuiling, uitbuiting en politieke belangen. En ondertussen ligt in onze eigen lades een schat aan herbruikbare grondstoffen stof te happen.

Urban mining: de nieuwe goudkoorts

Urban mining is eigenlijk het terugwinnen van waardevolle materialen uit stedelijk afval, maar ook uit afgedankte elektronica. TNO schat dat in Nederlandse woningen en gebouwen voor honderden miljoenen euro’s aan schaarse materialen ligt opgeslagen. Denk aan koper in oude leidingen, zeldzame metalen in zonnepanelen, en natuurlijk: die kostbare materialen in jouw oude iPhone. Gemiddeld zit er maar voor een paar euro goud in een mobieltje, te weinig om het er zelf uit te halen – maar voor bedrijven een economische kans.

En dat niet alleen: urban mining is ook hoognodig om onze waardevolle grondstoffen te besparen. Toch blijft het grootschalig terugwinnen van deze materialen in Nederland nog achter. Veel apparaten verdwijnen simpelweg in de vuilnisbak of in die bekende ‘rommellade’. Slechts een derde van de e-waste wordt netjes ingeleverd en gerecycled. De rest? Die verdwijnt – letterlijk – uit beeld.

Hoog tijd voor actie (én slimme keuzes)

Het goede nieuws: we kunnen er iets aan doen. Dit begint heel simpel bij jezelf, door oude apparaten in te leveren bij een recyclepunt. Wist je dat veel elektronicawinkels, en zelfs supermarkten en bouwmarkten, gratis innamepunten hebben? Ook zijn er initiatieven zoals huis-aan-huisophaalacties of inzamelboxen via scholen. Vergeet niet je telefoon leeg te maken voordat je ‘m inlevert. Verwijder persoonlijke gegevens, log uit bij je accounts en zet de telefoon terug naar fabrieksinstellingen.

Wat je verder zelf kunt doen…

Ook aan de voorkant valt winst te behalen. Kies bij nieuwe aankopen voor apparaten die langer meegaan, makkelijk te repareren zijn en waarvan onderdelen eenvoudig te vervangen zijn. Denk circulair, niet impulsief. En wil je écht duurzaam bezig zijn, kijk dan ook eens kritisch naar je digitale voetafdruk. Wist je dat een modem of mediabox vaak meer energie slurpt dan je denkt? Neem gelijk eens je abonnementen onder de loep. Je kunt bijvoorbeeld internet en tv vergelijken op duurzaamheid, prijs en energieverbruik – en tegelijk besparen op je maandlasten.

Van beleid tot bewustzijn

Toch ligt de grootste uitdaging niet alleen bij de consument, maar ook bij de politiek. Er is in Nederland dringend behoefte aan een beter beleid voor e-waste. Denk aan verplichte terugname, transparantie over materiaalhergebruik, en stimulering van circulaire ontwerpen.

Daarom roepen steeds meer organisaties op tot actie. Want de grondstoffenstrijd van de toekomst wordt niet uitgevochten in verre mijnen, maar in onze eigen steden, winkels en huishoudens. Urban mining moet net zo vanzelfsprekend worden als glas scheiden of statiegeldflessen terugbrengen.

Wat jij misschien ziet als ‘oude rommel’, kan een tweede leven krijgen in technologie waar we straks niet zonder kunnen. Dus… wat ligt er in jouw lade?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie