Vergeet vullingen, tanden kunnen worden gestimuleerd zichzelf te repareren

The Optimist 10 jan 2017 Gezondheid

Iedereen heeft wel eens last van gaatjes. Normaal gesproken moeten deze kunstmatig worden opgevuld bij de tandarts. Maar wist je dat onze tanden zelf ook over regenererende kwaliteiten beschikken? Ze kunnen namelijk zelf een dun laagje tandbeen produceren wanneer het binnenste van de tand (de pulpa) wordt blootgesteld. Dit is echter niet voldoende om een diep gaatje te genezen.

Een onderzoeksteam van de King’s College in Londen heeft een manier gevonden waarop tanden kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te repareren. Dit zou dus een einde kunnen betekenen aan kunstmatige vullingen. Het onderzoeksteam ontdekte dat het medicijn Tideglusib de activiteit van stamcellen in de pulpa kan verhogen en zo gaatjes van 0,13 millimeter in de tanden van muizen kan herstellen. Bij deze behandeling wordt een sponsje met het medicijn erop in het gaatje geplaatst en daarover een beschermend laagje aangebracht. Terwijl het sponsje in het gaatje langzaam wordt afgebroken, wordt het vervangen door nieuw tandbeen. Zo vult het gaatje zich dus zelf.

Professor Paul Sharpe, een van de onderzoekers, vertelt dat het belangrijk is dat het sponsje biologisch afbreekbaar is. ‘De ruimte waar het sponsje in zit, wordt zo opgevuld met mineralen terwijl het tandbeen zich herstelt.’ Het team onderzoekt of hun aanpak ook grotere gaatjes kan herstellen.

Volgens Sharpe zou deze nieuwe behandeling binnenkort al beschikbaar kunnen zijn: ‘Ik denk niet dat het nog heel lang zal duren. Hopelijk is deze behandeling binnen 3 tot 5 jaar op de markt.’

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie